Osmanlı'dan kalan gelenek! Ramazan kolisi nasıl hazırlanmalı? Bunları koymayın

Yardımlaşmanın en yoğun olduğu Ramazan ayında Osmanlı'dan günümüze kadar uzanan Ramazan kolisi hazırlamada bazı püf noktalar var. Ramazan kolisine koyulması ve koyulmaması gerekenleri sizler için derledik. Osmanlı'da yardımlaşmayı artıran bu koliler manevi değeri artırır. Peki Ramazan kolisi nasıl hazırlanmalı? İşte detaylar...

AKSAM.COM.TR / MOR PAPATYA

Fatimatüzzehra Maslak

Büyük bir manevi heyecanla beklenen Ramazan ayında, gelenekler de başladı. Osmanlı'da Ramazan hakkı olarak geçen ve günümüzde koli olarak değişen gıda yardımında dikkat edilmesi gereken bazı hassasiyetler var. Hazırlanan kolilere koyulması ve koyulmaması gereken besinler var.

Erzak yardımı sayesinde her hanede yemeklerin pişmesi maneviyatlığına gölge düşürmemek için kolileri hazırlarken dikkat etmeniz gerekenleri sizler için derledik.

RAMAZAN KOLİSİ NASIL HAZIRLANMALI?

Ramazan kolisinde; pirin, nohut, arpa, fasulye, mercimek, makarna, ince ve kalın bulgur eklenmeli. Bunun yanı sıra bir aileye 1 ay boyunca yetecek şekilde tasarlanan kolilere 2-5 litre arası yağ, şeker, çay ve tuz koyulmalı.

Bunun yanı sıra bozulmayan zeytin ve kapağı açılmayan salça eklenmeli. Bunlar temel ihtiyaçlardır. Ancak zenginliğini artırmak için kuru kayısı, hurma, incir ve zeytin de koyulmalı. Osmanlı da bu malzemeler "ağzınızın tadı bozulmasın" mesajını içerirdi.

Ürünlerin devrilmemesi hasar almaması için sırayla koyulmalı. Baklagiller bir köşeye, şeker çay tuz bir köşede yağ ise bir köşeye alınmalı.

Ancak süt ve süt ürünleri gibi besinler o an alınmalı ve teslim edilmeli. Çabuk bozulacaklarından bekletilmeleri sakıncalı olur. Bu yüzden koliye koyulmamalı.

İlk sahurda mutlaka olmalı! Tok tutan hurma ezmesi nasıl yapılır?

Uzmanlarının bile bilmediği yöntem! Sıcaklığı artıran petek temizliği