Osmanlı'dan kalan enerji tarifi! İftardan sonra bu macunun üzerine limon sıkıp yerseniz...

Osmanlı'nın en faydalı tatlılarından biri olan macunun içerisinde bin bir çeşit baharat var. Adeta vücudun enerjisini yükselten bu macun limon sıkıp tüketilir. Peki evde Osmanlı macunu nasıl yapılır? İftarsan sonra tüketilmesi tavsiye edilir.

AKSAM.COM.TR / MOR PAPATYA

Fatimatüzzehra Maslak

Ramazan heyecanlarından biri de Osmanlı macunudur. Bu macun Osmanlı'da Ramazan ayının son günlerinde sokaklarda yer alırdı. Bayramı müjdeleyen Osmanlı macunu aynı zamanda bir şifa kaynağıydı. İçeriğindeki baharatlar sayesinde enerji veren Osmanlı macunu hastalıkların şifası içinde ilaç olarak kullanılırdı.

Ahşap çubuklara dolanan ve zevkle tüketilen Osmanlı macunu Padişahların bile gözdesiydi. Ağızları tatlandıran Osmanlı macunu oruçtan ayrılan vücudun şeker dengesini korur. Bu yüzden Ramazan ayının son günlerinde tüketilmesi tavsiye edilirdi.

EVDE OSMANLI MACUNU NASIL YAPILIR?

MALZEMELER

Sadece özü değiştirilir. Diğer tüm malzemeler aynı. Örneğin portakal, çilek, kivi, vanilya ve elma çeşitleri var.

1 su bardağı şeker

Yarım çay bardağı limon suyu

Yarım su bardağı portakal suyu

1 damla nane yağı

Tarçın, zencefil, karanfil tozundan çay ucu kadar

Yarım litre su

YAPILIŞI

Bir tencereye suyu doldurun. içine şekeri, portakal suyunu, limon suyunu, nane yağını ve baharatları koyun.

Kaynama süresinde tatta kaşıkla karıştırın. Karışım macun kıvamına gelene kadar karıştırın. Tahta kaşıktan ziyade daha kolay olsun diye demir bir çubukla karıştırın.

Kıvamı oturunca altını kapatın. Ancak macundan her tükettiğinizde karıştırarak alın.

İftar sonrası midenizi rahatlatacak tatlı! Panna Cotta nasıl yapılır?