AKSAM.COM.TR / MOR PAPATYA
Fatimatüzzehra Maslak
Ramazan heyecanlarından biri de Osmanlı macunudur. Bu macun Osmanlı'da Ramazan ayının son günlerinde sokaklarda yer alırdı. Bayramı müjdeleyen Osmanlı macunu aynı zamanda bir şifa kaynağıydı. İçeriğindeki baharatlar sayesinde enerji veren Osmanlı macunu hastalıkların şifası içinde ilaç olarak kullanılırdı.
Ahşap çubuklara dolanan ve zevkle tüketilen Osmanlı macunu Padişahların bile gözdesiydi. Ağızları tatlandıran Osmanlı macunu oruçtan ayrılan vücudun şeker dengesini korur. Bu yüzden Ramazan ayının son günlerinde tüketilmesi tavsiye edilirdi.
MALZEMELER
Sadece özü değiştirilir. Diğer tüm malzemeler aynı. Örneğin portakal, çilek, kivi, vanilya ve elma çeşitleri var.
1 su bardağı şeker
Yarım çay bardağı limon suyu
Yarım su bardağı portakal suyu
1 damla nane yağı
Tarçın, zencefil, karanfil tozundan çay ucu kadar
Yarım litre su
YAPILIŞI
Bir tencereye suyu doldurun. içine şekeri, portakal suyunu, limon suyunu, nane yağını ve baharatları koyun.
Kaynama süresinde tatta kaşıkla karıştırın. Karışım macun kıvamına gelene kadar karıştırın. Tahta kaşıktan ziyade daha kolay olsun diye demir bir çubukla karıştırın.
Kıvamı oturunca altını kapatın. Ancak macundan her tükettiğinizde karıştırarak alın.