Osmanlı'dan günümüze ulaşan tescilli lezzet: Kağıt kebabı

Malatya'nın tescilli lezzeti ''kağıt kebabı'' iftar sofralarını süslüyor. Kuzu etinin kağıda sarılarak taş fırında 8-12 saat pişirilmesiyle yapılan kağıt kebabının yapılışı zor olsa da lezzeti zahmetine değiyor.

AA

Tescilli yöresel lezzetler Ramazan'da iftar sofralarının vazgeçilmezi. Bunlardan biri de Malatya'nın meşhur kağıt kebabı. Kuzu etiyle yapılan kağıt kebabı tarifi ile iftar menüsünü taçlandırabilirsiniz. İşte kağıt kebabı tarifi...

AA'ya açıklamalarda bulunan Malatya Gastronomi Turizm Tanıtım Derneği Başkanı Zeki Saygı, kağıt kebabının Malatya'nın en beğenilen lezzetleri arasında yer aldığını söyledi.

KAĞIT KEBABI TARİFİ

Kuzu etinin kağıda sarılarak taş fırında 8-12 saat pişirilmesiyle yapılan ve Osmanlı'nın son dönemlerinden bu yana tüketilen Malatya'nın tescilli lezzeti kağıt kebabı, bugünün iftar menüsü olmaya değer.

Kağıt kebabı hazırlanırken çeşitli soslarla bir gün önceden dinlendirilen kuzu eti, parçalar halinde kesildikten sonra yağlı kağıda sarılıp büyük bir bakır leğene yerleştiriliyor.

Kağıdın üzerine kuyruk yağı eklenen kebap, önceden ısıtılmış taş fırına sürülüyor.

Fırında ateşten uzakta 8-12 saat pişen kağıt kebabı, daha sonra fırından çıkarılarak servis ediliyor.

Kağıt kebabı, istenildiği takdirde toplu veya tek porsiyon halinde de vatandaşlara sunuluyor. Geçen ay coğrafi işaret belgesi alınarak tescillenen "Malatya kağıt kebabı", yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında paket servisleriyle iftar sofralarına lezzet katıyor.

"MUTLAKA KUZU ETİNDEN OLMALI"

Kentte 1942'den bu yana hizmet veren restoranın sahibi olan Malatya Gastronomi Turizm Tanıtım Derneği Başkanı Zeki Saygı, zengin bir yemek kültürüne sahip olan Malatya'nın en beğenilen lezzetleri arasında kağıt kebabının yer aldığını söyledi. Dedesinin de uzun yıllar bu yemeği yaptığını anlatan Saygı, "Kağıt kebabı, Osmanlı döneminden günümüze gelen nadide bir fırın yemeğimizdir." dedi.

SEBZELİSİ DE YAPILIYOR

Saygı, Malatya'da fırın yemeklerinin ön plana çıktığını belirterek, şöyle devam etti:

"Kağıt kebabı da bu yemekler arasında yer alıyor. Kağıt kebabı mutlaka kuzu etinden olmalı. Kağıda sarılan kuzu eti taş fırında odun ateşiyle 8-12 saat pişirilerek hazır hale geliyor. Kağıt kebabının sebzeli ve sadesi mevcut. Malatya'ya gelen misafirler kentte yaşayan aileler tarafından başta kağıt kebabı olmak üzere kaburga dolması, patlıcan tava, güveç gibi fırın yemeğiyle ağırlanır. Kağıt kebaplarını talep gelmesi halinde diğer illere de kargoyla gönderiyoruz."

Yemeğin zahmetli olduğunu dile getiren Saygı, "Salgın sürecinde tescilli kağıt kebabımızı şehir içi ve dışına paket servis ve kargoyla gönderiyoruz. Kağıt kebabımız salgına rağmen ramazanda da sofraları süslüyor." dedi.

En çok yapılan hata zehirliyor! Bir anda gözlerinizden olabilirsiniz