Osmanlı'da ilaç olarak satılıyordu, olgunlaşma mevsimi! Enfeksiyonu düşürüyor

Osmanlı zamanında ilaç olarak hastalara veren dut meyvesinin şimdi tam zamanı. Sıcak günlerde olgunlaşan dutun suyu enfeksiyon hastalıklarına çok iyi geliyor. İşte detaylar...

Doğal yöntemlerle hastalıkların tedavisi asırlardır kullanılıyor. Bu yöntem alternatif tıp olarak adlandırılırken özellikle de Osmanlı'dan günümüze ulaşan bazı yöntemler adeta bir sihir gibi hastalıkları kesip atıyor. Bu yöntem ise özellikle CPR değerini düşürmeye yardımcı oluyor. CRP değerinin yükselmesi vücutta enflamasyon veya enfeksiyon olduğuna, inme veya kalp krizi riskine, yakın zamanda geçirilmiş bir kalp krizine, doku ölümüne veya tümör olabileceğine işaret eden bir değerdir. Dolayısıyla hayati bir öneme sahiptir.

OSMANLI'DAN GÜNÜMÜZE ŞİFA OLARAK GELDİ

En lezzetli meyveler arasında bulunan beyaz dut, sağlığa faydaları açısından da oldukça önemli bir meyvedir. Öyle ki beyaz dut ve yapraklarının bazı iltihaplı hastalıklara karşı kullanıldığı Osmanlı Döneminden beri biliniyor.

Dutun yapraklarında bulunan antibiyotik ve antiseptik özellikler sayesinde vücuttaki iltihaplanmanın önüne geçer. Özellikle şeker hastalarının geç iyileşen yaralarına karşı taze dut yaprağından hazırlanmış ve ılık olarak uygulanacak dut yaprağı çayının pansumanı iyi bir destekleyici olabilir.

SARAÇOĞLU ÖNERDİ: GİZLİ NİMET

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, dutun faydalarına ilişkin şunları söylüyor:

"Dut gizli nimettir. Eskiden İstanbul Okmeydanı dut bahçeleriyle doluydu. Şimdi tabii ki doğal dut bulmak çok zor. Her şey doğaldan uzaklaştı ve yapaylaştı. CRP'si yüksek olanlar, beyaz dut kurusu suyunu içsin."

İBRAHİM SARAÇOĞLU'NUN DUT KÜRÜ

Dut kürü yapmak için ilk olarak yarım litre suyu kaynatmalısınız.

Daha sonra bu suyun içine bir avuç dolusu dut atın.

Altı dakika kadar kaynattıktan sonra suyunu süzerek sabahları aç karnına içebilirsiniz.

Kalan yarısını ise akşamları aç karnına içebilirsiniz.

Kahvaltıdan ve akşam yemeğinden yirmi dakika önce içilmesi gereken haşlanmış dutların tüketilmesi şart değil.