ELİF ÇARMAN
Sarımsak, Osmanlı döneminden bu yana yüzyıllardır sağlık için oldukça sık kullanılır. Osmanlı'da dahi doğal antibiyotik olarak kullanılan sarımsak antioksidan, antibakteriyel ve antiviral özellikleri ile bağışıklık sistemini güçlendirmeden kalp sağlığını korumaya kadar birçok alanda sağlık üzerinde olumlu etki oluşturur.
Sarımsağın faydaları, düzenli ve bilinçli tüketildiğinde sağlığı koruyucu ve destekleyici etkilere sahip olabilir. Antioksidan, anti-inflamatuar ve antibakteriyel özellikleri sayesinde sarımsak, sofralardan eksik edilmemesi gereken besinlerden biridir. Peki sarımsağın kalbe faydaları nelerdir? Neden bu kadar önemlidir? İşte detaylar...
Sarımsakta bulunan allicin adlı sülfür bileşiği, hem damar sağlığını korur hem de kalp ritmini düzenlemeye yardımcı olur. Bu bileşik sayesinde sarımsak, kan basıncını düşürür, damar tıkanıklığını önler ve kalbin daha verimli çalışmasına katkı sağlar.
Yüksek tansiyon, kalp krizi riskini artıran en önemli faktörlerden biridir. Sarımsak, kan damarlarını gevşeterek kan basıncını doğal yollarla düşürür. Bu da kalbin daha az zorlanarak çalışmasına olanak tanır.
Günde 1-2 diş çiğ sarımsak tüketimi, tansiyonun dengelenmesine yardımcı olabilir. Klinik araştırmalar, sarımsağın bazı durumlarda antibiyotik kadar etkili olduğunu göstermektedir.
Sarımsağın içerdiği anti-inflamatuar ve antioksidan bileşenler, damar çeperlerinde plak oluşumunu engeller. Bu da damar sertliğini azaltır ve kan dolaşımını iyileştirir. Damarlar ne kadar sağlıklı olursa, kalp o kadar kolay çalışır. Sarımsak, LDL (kötü kolesterol) seviyesini düşürürken, HDL (iyi kolesterol) oranını artırır.
Yapılan çalışmalar, düzenli sarımsak tüketiminin kalp krizi geçirme riskini %30'a kadar azalttığını göstermiştir. Sarımsağın kanı inceltici özelliği sayesinde, pıhtı oluşumu engellenir ve kalp daha sağlıklı kalır.
Sarımsak, hücre düzeyinde enerji üretimini destekleyen koenzim Q10 seviyelerini artırabilir. Bu da kalbin ritmini daha sağlıklı bir şekilde sürdürmesine yardımcı olur. Kalp "saat gibi tıkır tıkır" çalışmaya başlar.
Osmanlı'da sarımsak, hastalıklara karşı bir kalkan gibi kullanılırdı. Özellikle kalp rahatsızlıkları, damar sertliği ve yüksek tansiyon gibi durumlarda sarımsakla hazırlanan macunlar ve kürler yaygın olarak tercih edilirdi. Sarımsak, aynı zamanda vücut iltihaplarını azaltarak dolaylı yoldan kalbi korur. Doğal antibakteriyel özellikleri sayesinde bağışıklığı güçlendirerek kalbin yükünü hafifletir.
Çiğ tüketim: En etkili olan tüketimlerden biridir. Çiğ sarımsak tüketimi için ezildikten sonra 5-10 dakika bekletilerek yenmelidir.
Sarımsak yağı veya kapsülü: Takviye formda günlük olarak kullanılabilir.
Pişmiş sarımsak: Diğer yöntemlere göre daha hafif etki gösterir, ancak mide hassasiyeti olanlar için iyi bir seçenektir.