AKSAM.COM.TR / MOR PAPATYA
Fatimatüzzehra Maslak
Tırtıl şekline sahip tulumba tatlısı halka tatlının kesilmiş halidir. Osmanlı'dan günümüze kadar gelen bu tatlı sokaklarda satılır. Özellikle Ramazan Aylarında Osmanlı sokaklarında iftar sonrası ikram edilir. Günümüzde de özel davetlerde verilir. Kızartılmış hamurdan yapılan bu şerbetli tatlıyı evde de yapabilirsiniz.
1 su bardağı su
Yarım yemek kaşığı tereyağı
Yarım yemek kaşığı toz şeker
1 adet yumurta
1 su bardağı un
Yarım yemek kaşığı irmik
2 su bardağı sıvı yağ
Şerbet;
1\5 su bardağı toz şeker
1\5 su bardağı su
5 damla limon suyu
Hamur için; Bir adet yumurtayı tereyağını, toz şekeri karıştırın.
Akabinde irmik ve unu ekle ve karıştırmaya devam edin.
Yumuşak olan hamuru bekletin.
Daha sonra şerbet için; bir tencereye suyu toz şekerli ve limonu koyun kaynatın.
O da kaynadıktan sonra başka bir tencereye sıvı yağını ekleyin.
Yağ tam kızdığında tulumbaya şekil veren aparatın içine hamuru koyun ve sıkın yarım parmak büyüklüğünde kesip kızgın yağa atın.
Kızaran tulumbaları çıkarıp şerbete koyun.
Tüm işlemleri böyle devam edin.
Afiyet şifa olsun...