Osmanlı saray mutfağında yaz günlerinde yiyecekler nasıl korunuyordu?

Osmanlı saray mutfağında hangi araç ve gereçler kullanıldığını hiç düşündünüz mü? Osmanlı saray mutfağında özellikle sıcak yaz günlerinde yiyecek ve içeceklerin muhafazası için kullanılan özel araç ve gereçler dikkat çekiyor. Peki, 200 yıl önce yaz sıcaklarında yiyecekler nasıl saklanıyordu? İşte saray mutfağında yaz mevsimi...

IHA

Osmanlı saray mutfağı zaman zaman hepimizin aklına düşmüştür. O yıllarda yiyeceklerin muhafazasından dondurulmasına ve kullanılan araç gereçlere kadar her şeyi görmek mümkün. Nasıl mı? Sizi Osmanlı saray mutfağına götürecek bir haber hazırladık. İşte saray mutfağında yaz mevsimi...

Osmanlı saray mutfağında özellikle sıcak yaz günlerinde yiyecek ve içeceklerin muhafazası için kullanılan özel araç ve gereçler, Beşiktaş’taki Milli Saraylar İdare Başkanlığına bağlı Saray Koleksiyonları Müzesi’nde sergileniyor. 

İHA'da yer alan habere göre 200 yıl öncesinden günümüze kadar saray mutfağında kullanılan soğutucu dolaplar, dondurma makinesi, cam ve metalden karlıklar ve içine konulan sıvıları serin tutmaya yarayan toprak küpler, müzede ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.

DOLAPLAR İÇLERİNE KAR VEYA BUZ KONULARAK KULLANILDI

Osmanlı saray mutfağında 19. yüzyılda katı ve sıvı gıdaları soğutmak için kullanılan dolaplar, günümüzde kullanılan buz dolaplarının ilk örneğini teşkil etmesi bakımından ayrı bir önem taşıyor. 

İçlerine kar veya buz konularak kullanılan dolapların 2’si Beşiktaş’taki Saray Koleksiyonları Müzesi’nde sergileniyor. Dışı ahşap, içi metal kaplı olarak tasarlanan dolaplar iki hazneli. İlk hazneye kar, diğerine gıda yerleştiriliyor. 

Kar haznesinin altında tahliye musluğu bulunuyor. Musluk, eriyen kar suyunun dolaptan tahliye edilmesi için kullanılıyor. Avrupa menşeli dolaplar, dönemin estetik zevkini yansıtan malzeme ve ustalığıyla dikkat çekiyor. 

Tarihte Dolmabahçe Sarayı’nın mutfak binası olarak kullanılan Saray Koleksiyonları Müzesi’nde soğutucu dolapların yanı sıra dondurma makinesi de yer alıyor. Günümüzde kullanılan benzer endüstriyel araçların ilk örnekleri arasında sayılan ve elle çalıştırılan dondurma makinesi 19. yüzyıla ait.

CAM KARLIKLAR, SOĞUTUCU İŞLEVLERİ İLE HAYRANLIK UYANDIRIYOR

Sıcak yaz günlerinde saray sofralarını serinleten mutfak gereçleri arasında karlıklar ve toprak küpler de yer alıyor. Saray Koleksiyonları Müzesi’nde sergilenen cam karlıklar, soğutucu işlevleri ve estetik tasarımlarıyla hayranlık uyandırıyor. 

Karlıklar, iki hazneli, küçük boyutlu cam damacana şeklinde tasarlanmış. İç içe geçmiş cam haznelerden ilkine kar, diğerine su, şerbet, limonata veya benzeri bir sıvı konuluyor. Cam haznedeki kar, sıvının bir süre serin kalmasını sağlıyor.

TOPRAK KÜPLER YİYECEKLERİ KORUYOR

Saray Koleksiyonları Müzesi’nde yaz aylarının vazgeçilmez mutfak araçlarından biri de toprak küpler. Yine 19. yüzyılda saray mutfağında kullanılan büyük ebatlı toprak küplerin içlerine konulan katı veya sıvı gıdaları soğuk tutmaya yardımcı olduğu biliniyor.

SOĞUTUCU DOLAPLAR DÖNEMİN KURTARICISI

Günümüzde mutfaklarda kullanılan her türlü eşyanın 200 yıl önce Osmanlı saray mutfağında da kullanıldığını dile getiren Saray Koleksiyonları Müzesi Yöneticisi Güller Karahüseyin, şu şekilde konuştu:

ESERLER ZİYARETÇİLERİ BEKLİYOR

Pazartesi günü dışında ziyaretçilerin müzeyi sabah saat 09.00 ve akşam 17.30 arasında ziyaret edebileceklerini ifade eden Karahüseyin, “Bizim Milli Saraylar İdaresi Başkanlığına bağlı Milli Saraylar koleksiyonu deposu da Türkiye’de ilk defa yapılmış, düzenlenmiş bir depodur. Milli Saraylar koleksiyonuna ait bütün eserler ziyaretçilerimizle buluşmayı bekliyor. Pazartesi günleri dışında müzemizi ziyaretçilerimiz sabah 09.00-akşam 17.30 arası her zaman ziyaret edebilirler.“ dedi.