Osmanlı Saray Mutfağı lezzeti: Tatar böreği! Tatar böreği nasıl yapılır? Tatar böreği tarifi

Tatar böreği, Osmanlı Saray Mutfağında yapıldığı bilinen yemekler arasında yer alıyor. Peki, tatar böreği nasıl yapılır? İşte Osmanlı Saray Mutfağı lezzetlerinden biri olan tatar böreğinin tarifi ve malzemeleri...

Son yıllarda Osmanlı Saray Mutfağına ait yemekler popüler olmaya başladı. Bunlardan biri olan tatar böreği lezzetiyle ve sosuyla damaklarda bıraktığı tatla hatırlanıyor. Osmanlı Saray mutfağından biraz bahsedecek olursak öğle öncesi (kuşluk vaktinde) ve ikindi namazının ardından olmak üzere günde iki öğün yemek yendiği biliniyor. Günümüzde öğünler sabah, öğle ve akşam olmak üzere değişse de tatar böreği gibi o dönemden kalan lezzetler mutfaklarda kendini koruyor. Tatar böreği hamurlu ve yoğurt soslu bir yemek türüdür. Erzurum'da da çok sevilen bir yemektir. Peki, Erzurum usulü tatar böreği nasıl yapılır? Tatar böreği tarifi ve malzemeleri haberimizde.

TATAR BÖREĞİ TARİFİ İÇİN MALZEMELER

500 gram un

1 adet yumurta

1 tutam tuz

1.5 su bardağı su

Üzeri için:

3 diş sarımsak

1 kase yoğurt

100 gram tereyağı

1 çay kaşığı toz kırmızıbiber

TATAR BÖREĞİ TARİFİ NASIL YAPILIR?

Hamuru için gerekli olan un, yumurta ve tuzu bir kaba alın ve suyu azar azar ekleyerek, kulak memesinden biraz daha sert bir hamur elde edene dek yoğurun.

Hazırladığınız hamuru 5 adet bezeye ayırın ve her bir bezeyi bolca unladığınız tezgah ta açabildiğiniz kadar ince olacak şekilde açın. Oklavaya sarın ve tam ortasından boyuna kesin.

Ardından tekrar keserek uzun şeritler elde edin. Şeritleri çok da küçük olmayan üçgenler elde edecek şekilde kesin ve bolca unlayarak bir tepsiye alın. (Mantıdan biraz büyük olacak şekilde isteğinize göre üçgen veya kare kesebilirsiniz)

Tüm hamuru bu şekilde hazırladıktan sonra bir tencereye bolca su koyun ve 1 yemek kaşığı kadar da tuz ekleyin.

Su kaynamaya başladıktan sonra içine kestiğiniz hamurları atın ve hamurlar pişene dek yaklaşık 15 dakika haşlayın. Hamurlar haşlanırken bir kâsede yoğurdun içine sarımsakları rendeleyin ve biraz da tuz ekleyerek tatlandırın.

Bir tavada da tereyağını kızdırın ve içine toz kırmız biberi attıktan sonra ocağın altını kapatın.

Haşlanmış hamurları bir servis tabağına süzerek alın. Üstlerine sarımsaklı yoğurdu gezdirin ve kızdırılmış tereyağlı biberi de gezdirdikten sonra servis edin. Afiyetler olsun.