Osmanlı mutfağının kara altını bin derde şifa

Karabiber Osmanlı mutfağında en çok kullanılan baharatların başında geliyor. Kara altın olarak bilinen bu baharatı bir dönem hükümdarların birbirine hediye ettiği de biliniyor. Peki, karabiber neden bu kadar önemli? Karabiber neye iyi gelir? İşte Osmanlı'nın kara altını olan karabiberin faydaları...

Karabiber geçmişten günümüze en çok sevilen baharatlar arasında yer alıyor. Osmanlı mutfağında çorbalardan et yemeklerine ve pilavlara kadar önemli bir yeri olan karabibere kara altın denildiği ve hükümdarların birbirlerine karabiber hediye ettiği biliniyor. Mutfağın en önemli baharatı olan karabiberin faydaları saymakla bitmiyor. Belki de o dönemdeki insanlar sağlıklı olmalarını yemeklerdeki karabiber lezzetine borçlu. İşte karabiberin faydaları...

KARABİBERİN FAYDALARI

Antioksidan deposudur

Ateş düşürücü özelliğe sahiptir

Kilo vermeyi kolaylaştırır

Kabızlığı önler

Cilt kanseri riskini azaltır

Öksürüğe iyi gelir

Burun tıkanıklığına iyi gelir

Sindirimi kolaylaştırır

KARABİBER NERELERDE KULLANILIR?

Olgunlaşmış biber meyvelerinden elde edilen karabiberin genelde yemeklerde kullanıldığını birçoğumuz biliyoruz. Izgara, kızartmalarda, diğer et yemeklerinde, her türlü çorba, bakliyat ve midye yemeklerinde, kümes hayvanı etlerinde, salatalarda ve sebze yemeklerinde kullanılmaktadır. Ayrıca Osmanlı mutfağında acem pilavından iç pilava kadar birçok pilav çeşidinde de karabiber kullanılmıştır.