Osmanlı mutfağında pilavlarda kullanılan baharatlar

Osmanlı sofralarında pilavlar hem lezzetiyle hem de baharatlarıyla oldukça meşhur. Pilavlarda kullanılan baharatların başında ise karabiber ve tarçın geliyor. İç pilavlarda ise kuru meyveler kullanılmıştır. Mutfak düşkünleri için Osmanlı sofralarında pilavlara lezzet katan antioksidan deposu baharatları bir araya getirdik.

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Osmanlı mutfağında pilavların şöhreti geçmişten günümüze hâlâ konuşuluyor. Peki, bu lezzetli pilavların püf noktasını hiç düşündünüz mü? Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde dahi yer bulan pilavların püf noktası zengin baharatlar. Patlıcanlısından safranlısına kadar birçok pilav çeşidi sofralarda yer almıştır.

KARABİBER VE TARÇIN

Özellikle Acem pilavı, domates pilavı, patlıcanlı pilav, Özbek pilavı ve içli pilavlarda karabiber ve tarçın kullanılmıştır.

SAFRAN

Nohutlu pilav ve patlıcanlı pilavda safran kullanılmıştır.

ZERDEÇAL

Nohutlu pilavda zerdeçal tercih edilmiştir. Bazı pilavlarda safran yerine zerdeçal da tercih edilmiştir.

KİMYON VE KİŞNİŞ

Kestaneli bulgur pilavında kimyon kullanılmıştır.

KARANFİL

Şerbetlerde de çok kullanılan karanfil Acem ve Özbek pilavında da tercih edilmiştir.