Osmanlı sanat eserlerinin iz bırakan hikayelerine ilgi büyük

Osmanlı sanat eserlerine ilgi duyan vatandaşlar gerçekleşen müzayedeleri yakından takip ediyor. Osmanlı sanat eserlerine son yıllarda büyük ilgi gösteriliyor. Eker Gallery gerçekleştirdiği müzayelerde Türkiye'de ilk kez sergilenen eserleri satışa sunuyor. 18 Ocak 2020'de gerçekleşecek olan müzayede de 'Adler Murassa Kuran-ı Kerim Muhafazası', Abdullah Zuhdi Ketebeli Kabe Örtüsü Kuşağı', 'Sultan 4. Mehmet'in Hazinedarının Murassa Küreği' gibi eserler dikkatleri çekiyor.

Her köşesinin üstünde, kubbesi üzerinde birer bronz döküm ve yaldızlı metal süslemeleri olan Osmanlı Dersaadet (Haliç Yapımı) Bağa Saatte sanat eserlerine düşkün olan vatandaşlar tarafından büyük ilgi görenler arasında bulunuyor. Bölümler halinde yapılan haliç yapımı olan bağa saat kaplumbağa kabuğundan mamul zemin üzerine monte edilmiş...

Sanatseverlerin 'Osmanlı Eserleri'ni yeniden tanıyacağı müzayede Ortaköy'de Eker Gallery'de 18 Ocak 2020 Cumartesi saat 15.00’te Yusuf Şimşekçaktı tarafından sunulan gösterimle gerçekleşecek.

En çok ilgi gösterilen Osmanlı sanat eserlerinden biri de Abdullah Zühdi Ketebeli Osmanlı Kabe Örtüsü Kuşakları şüphesiz… Hikayesini Yusuf Şimşekçaktı’nın anlatacağı anlamlı esere yoğun talep olacağı düşünülüyor.

Osmanlı dekoratif repertuarında bulunmayan yenilikçi bir uygulamaya işaret eden Sultan 4. Mehmet'in Hazinedarının Murassa Küreği vatandaşlar için gözleri büyüleyen bir sanat eseri olarak gösteriliyor. Eser, yenilikçi olduğu kadar yüzünü klasiğe dönen bir yapısı ile eski-yeni sentezini ve insana nereden gelip, ne yöne gittiğini hatırlatıyor.

Müzayedenin ilgi çeken diğer eserleri arasında da rahleler bulunuyor.

Kuran-ı Kerim'e bir saygı nişanesi olan rahlenin motifleri ve sanat değeri Türk İslam sanatı için nadide numune özelliği taşıyor.

Sanatın diğer kollarında olduğu gibi rahle imalatında da Osmanlı sanatkarları hünerlerini kusursuz sergiliyor. Bu hünerlerin bir üretimi olarak özgün motiflerle hazırlanmış rahle müzayede de yerini alacak.

Adler Murassa Kuran-ı Kerim Muhafazası da Sultan Abdülhamid'in baş kuyumcusu olarak sunuluyor. On sekiz ayar som altından mamül olan bu eserin ön yüzünde etrafı pırlantalarla bezeli bir kartuş içerisinde yuvalarına tek tek alıştırılmış ve her biri özel yuvalar açılmış ve içlerine seçme safirler mıhlanmıştır.

Bu eserin ilgi çekmesinin en önemli unsurları arasında arka kapak merkezine "Allah" lafzı celali ajur işçilikle yazılmış olmasıdır.

En çok ilgi gören eserlerden bir diğeri ise, formu ve boyutuyla Osmanlı seramik sanatının ünik örneklerinden birisi olan İznik Çini Kallavi Fincan’dır. Osmanlı kahvehane kültürünü günümüze taşıyan eserler içerisinde özel bir yeri vardır.