Osmanlı Başhekimi Ahi Çelebi'nin böbrek taşı ilacı! Kaynatıp suyunu içmek taşları parçalıyor

Böbrek taşı düşürmek en zor ağrılardan biri olarak bilinir. Fatih Sultan Mehmed, II. Bayezid, Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman dönemlerinde yaşamış ünlü Osmanlı hekimi Ahi Çelebi, böbrek taşına baklagil suyunu öneriyor. Bu suyun böbrek taşlarını parçaladığını söyleyen Osmanlı Başhekiminin böbrek taşına önerdiği doğal yöntemleri derledik.

Böbrek taşı düşürmek sancıya ve ağrıya neden olan bir sağlık sorunudur. Peki, böbrek taşına karanohut suyunun iyi geldiğini biliyor muydunuz? Fatih Sultan Mehmed, II. Bayezid, Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman devirlerinde yaşamış ve hekimbaşılık yapan Ahi Çelebi'nin böbrek taşı için önerdiği doğal yöntemler şaşırtıyor. İşte böbrek taşlarını kıran yöntemler...

OSMANLI BAŞHEKİMİ AHİ ÇELEBİ'NİN BÖBREK TAŞINA KARŞI ÖNERDİĞİ DOĞAL YÖNTEMLER

Karanohut, kaynatılıp suyu içilirse ya da yenirse böbrek taşlarını parçalar ve onları aşağıya doğru hareket ettirir.

Hatmi, kaynatılıp her gün kırk dirhem şekerle karıştırıp içerlerse ve yemeği yenirse, böbrekteki taşı parçalar, eğer kaynatılıp suyunun içine oturulursa o da yararlı olur.

Helyon yani merecev ve kuşkonmaz otu olarak biliniyor. Kuşkonmaz otu tohumundan 3 dirhem alınıp balla macun kıvamına getirilir. Bir denk balsam yağı ile bir süre yerlerse böbrek taşını ezer.

AHİ ÇELEBİ'YE GÖRE BÖBREKTE TAŞ YAPAN YİYECEKLER

Tok iken hamama girmek gibi taş oluşumuna neden olabilecek her türlü hareketten kaçınmak gerektiğini belirten ünlü hekim Ahi Çelebi, böbrekte ve mesanede taş yapan yiyecekler hakkında meşhur kitabında şu ifadeleri kullanıyor:

"İçilen inek sütünün bozukluğu da taşın hasıl olmasının sebepleri arasındadır. Bundan dolayı, eğer süt safravi olursa, oğlanın bağırsaklarını kurutur, idrarın yoğunlaşmasından dolayı taş teşekkül eder.

Öküz eti, katı yumurta, deve eti, büyük balık, suda olan büyük kuşların eti, kavrulmuş kalye, hamursuz ön aşları, sütlü pirinç, kuzu başı ve eti, paça, kadayıf, pelte, ham yemişler ve tertipsiz, düzensiz yemek yemek sebeplerindendir."