AA
Üzüm pekmezi sofralara gelmek için birçok aşamadan geçiyor. Şifasıyla meşhur olan üzüm pekmezinin yapılışı oldukça zahmetli. Osmaniye'de kadınlar tarafından geleneksel yöntemlerle imece usulü hazırlanan üzüm pekmezinin zorlu hazırlanma süreci başladı. İşte işin ustasından üzüm pekmezi tarifi...
AA'da yer alan habere göre Osmaniye'de üzüm pekmezi hazırlıkları başladı.
ÜZÜM PEKMEZİ NASIL YAPILIYOR?
Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde kadınlar, bağ bozumuyla birlikte önce üzümleri toplayıp çuvallara doldurarak kil ile harmanlıyor. Kadınlar bir süre çuvalda bekleyen üzümleri ezerek elde ettikleri suyu büyük kazanlara aktarıyor.
Odun ateşinde, kazanda yüksek ısıda 1-2 saatlik bir kaynama süreci geçiren pekmez, kıvamına ulaşması için 4-5 günlük soğuma ve dinlendirme aşamasına geçiyor. Daha sonra şişelere doldurulan pekmez, kullanıma hazır hale geliyor.
Kızyusuflu köyünde pekmez üreten Sultan Türkmenoğlu da atalarından öğrendikleri geleneksel yöntemlerle her yıl ağustos ve eylül aylarında pekmez yaptıklarını dile getirdi.
ÜZÜM PEKMEZİNİN PÜF NOKTALARI
Lezzetiyle kış günlerinin vazgeçilmez besin kaynaklarından olan pekmezin zahmetli bir yolculuğun ardından sofralara geldiğini anlatan Türkmenoğlu, şöyle konuştu:
"Bağlarımızdan topladığımız güzel ve kaliteli üzümleri bol su ile yıkıyoruz. Kuruttuktan sonra içerisine kil katarak çuvalların içerisinde çiğnemek suretiyle suyunu çıkartıyoruz. Çıkarılan suyu bu kez de kazanların içerisine katarak, koyu kırmızı renk alana kadar kaynattıktan sonra soğutuyoruz. Daha sonra üzerini bez ile örterek 3-5 gün süreyle güneşte beklettikten sonra pekmezimiz sofralarda yerini almak için hazır hale geliyor. Cam kavanozlara konarak raflardaki yerini alan üzüm pekmezi, genellikle kahvaltılarda bolca tüketiliyor."
FİYATI 40-50 TL ARASINDA DEĞİŞİYOR
Karatepe köyünde yaşayan Selma Savrun ise 10 kilogram üzümden 1 kilo pekmez elde ettiklerini ve kilogramını 40 ile 50 lira arasında sattıklarını belirtti.