Sağlıklı yaşam denilince akla ilk gelen isimlerin başında Osman Müftüoğlu geliyor. Peki sağlıklı ve uzun ömrün sırları neler? İşte yanıtı...
Habertürk'te yer alan habere göre karnabahar ve lahana mutlaka tüketilmeli.
"YİYEBİLDİĞİNİZ KADAR KARNABAHAR VE LAHANA YİYİN"
Sağlıkla ilgili 'yanlış' diye bilinen şeylerin çoğunun doğru, 'doğru' diye bilinen şeylerin çoğunun da yanlış olduğunu dile getiren Prof. Dr. Müftüoğlu, şunları söyledi: "Mide hapını yutarsanız hapı yutmuş olursunuz. Mide pompası çalışmazsa asit üretemez. Bu durumda da mikrop oluşur. Proteini sindiremezsiniz. Yiyebildiğiniz kadar karnabahar ve lahana yiyin. Lahanayı sarma olarak değil, turşu olarak yiyin. Karnabaharı da çiğ yiyin. Bunlarda bol sülfür var. Sağlıklı ve uzun ömürlü olmak istiyorsanız karnabahar, lahana yiyin ama mide hapı yutmaktan vazgeçin."
Sağlıklı beslenmek için 'glutation' içeren ürünlerin tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Müftüoğlu, "'Glutation' benim gündeme sokmaya çalıştığım bir konu. Vücudun doğal silahlarından biri. 'Glutation' vücudun orkestra şefi, temizlik işleri müdürü gibidir. 'Glutation' için karnabahar, lahana, sarımsak, soğan, turp, baharatlar, zerdeçal, tarçın, zencefil yiyin, en önemlisi egzersiz yapın. " dedi.
'2 ÖĞÜN YEMEK DAHA İYİ'
'Günde kaç öğün yemeliyiz?' sorusunu yanıtlayan Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, şöyle konuştu: "Ben, çiftçi bir ailenin çocuğuyum. Ailem tarlaya gidip çalıştığında yanlarına azık alırlardı. Sabah kahvaltı yapmazlardı. Saat 10.00 gibi azıklarını yerlerdi, bir de akşam yemeklerini yerlerdi o kadar. Osmanlı'da da günde 2 defa yemek yenirdi. Günde 3 öğün yemek, endüstri çağıyla birlikte sendikaların kömür ve maden gibi ağır işlerde çalışan işçiler için istenip, hayatımıza giren bir modeldir. 2 öğün yemek daha iyi. Ancak şimdi, 60 yaşına kadar hep 3 öğüne alışmış birine 2 öğün yedirmek de doğru değil. Daha az yiyin, daha çok yürüyün. Yaşamak için yiyin; ama yemek için yaşamayın. Sebze ağırlıklı beslenin. Yaşlandıkça daha az protein daha fazla sebzeye yönelin, bakliyat yiyin. 50'sine kadar aslan, 50'sinden sonra kuzu olun."
Kızartmalar ve kızartma yapılan yağın yeniden kullanılmasıyla ilgili de uyarılarda bulunan Müftüoğlu, "Tekrar kızarmış yağ, çok tehlikeli. Türk mutfağının en büyük ayıbı kızartmak, Türk mutfağının en lezzetlisi de kızartmak. Damak çatlatan lezzetlerin çoğu, damar çatlatır. Geleneksel mutfak, en güvenli mutfaktır." dedi