Örümcek ağı gibi görünen varisler ameliyatsız da geçiyor! Uyurken o hataya dikkat

Bacaklarda kötü bir görünüme neden olan varislerin birçok nedeni var. Uyku pozisyonundan tercih edilen kıyafete kadar her şey varise sebep olabilir. Varislerin ameliyatsız tedavi edilebildiğini söyleyen uzmanlar, varisleri iyileştiren önerilerde bulundu.

Örümcek ağı görüntüsü veren varisler birçok kişide yaygın. Peki, varis neden oluşur, varisler nasıl geçer? Varis 'iyi huylu' bir damar hastalığı olarak tanımlanıyor.

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Köksal, varisin dikkate alınmasını şu sözlerle uyarıyor:

"Varis, iyi huylu bir damar hastalığı olsa da ihmal edilmesi kişinin hayat konforunu çok olumsuz etkileyen sonuçlar doğurabilir; hatta eğer toplardamarlarda pıhtı oluşursa akciğer embolisine neden olarak hayati risk oluşturur."

Prof. Dr. Cengiz Köksal "Unutulmamalıdır ki varis tedavisi estetik bir tedavidir ve çoğunlukla ameliyatsız çözülür. İnce örümcek ağı gibi olan varisli damarlar skleroterapi diye adlandırılan mikro injeksiyon yöntemi ile yok edilirken, daha ileri safhalardaki varisler radyofrekans veya lazer ile yok edilir." dedi.

VARİSLERE KARŞI ÖNERİLER

Prof. Dr. Cengiz Köksal, varise karşı şu önlemlerin alınması gerektiğini dile getirdi:

Sık yürüyüşlerle baldır kasları çalıştırılmalı, böylelikle toplardamar kanının yukarı pompalanmasını sağlayarak bacaklarda birikmesine engel olur.

Otururken bacak bacak üstüne atılmamalı

Tayt gibi bacakların üst kısmını sıkan dar giyeceklerden sakınılmalı

Topuklu ayakkabıdan uzak durulmalı

Otururken bacakların altına yükseklik konulmalı

Hamileler için özel hazırlanmış varis çorapları giyilmeli, böylelikle bacaklarda biriken kan yukarı doğru hareketlenecektir

Uyurken sol tarafa yatmak tercih edilmeli, bu şekilde ana toplardamar üzerine daha az bası olacaktır

Hamilelikte aşırı tuz ve tuzlu ürünlerin (Sodyum içeren ürünler; soda, gazlı içecekler ve turşu gibi) alımı engellenmeli.