Oruçluyken ağız kokusundan kurtulmak bu kadar kolay

Oruçluyken ağız kokusu ağız ve diş sağlığı problemlerinden kaynaklanabilir. Birçok insan bu sorunu fark etse de Ramazanda diş doktoruna gitmez. Peki, oruçluyken ağız kokusu nasıl geçer? İşte cevabı…

HATİCE GÖVENÇ

Ramazan ayı boyunca ağız ve diş sağlığının ihmal edilmemesi gerekiyor. Aksi takdirde oruçluyken ağız kokusu kaçınılmaz olabiliyor. Ağız kokusunun birçok sebebi vardır. Diş çürükleri ve diş eti iltihabı, ağız kokusunun oluşmasında büyük oranda etkilidir.

Uzmanlar, iftar ve sahurdan sonra dişlerin mutlaka fırçalanması, ağız kokusunu önlemek için de bol bol su tüketilmesi gerektiğini belirtiyor.

ORUÇLUYKEN AĞIZ KOKUSUNU ÖNLEYEN ÖNERİLER

Çilek, süt ürünleri, yoğurt, peynir gibi gıdalar dişlere faydalı olabilir.

Ağız hijyenini sağlamak ve ağız kuruluğunu önleme açısından sigara, çay-kahve ve asitli içeceklerin kullanımı azaltılmalı

İftardan ve sahurdan sonra dişler mutlaka fırçalanmalı. Sadece dişlerin değil, dilaltı ve diş eti, hatta yanakların iç kısımlarının da iyice temizlenmesi gerekir

Ağız hijyeni için diş macunu ve diş ipinin yanı sıra ağız gargarası da kullanılmalı. Eğer gargara yoksa tuzlu su ile de bu işlem yapılabilir

AĞIZ KOKUSUNUN SEBEPLERİ

Ağız içinde çok önceden yapılmış köprüler ve protezler de var ise bunlar zamanla gıda birikimine sebep olurlar. Biriken gıdalar da ağızda kötü kokuya sebep olabilir. Ancak, ağız kokusu sadece ağız içinden kaynaklı sorunlardan oluşmaz.

Üst solunum yolu enfeksiyonu, burun tıkanıklığından dolayı ağızdan nefes alma, diyabet, karaciğer, mide ve böbrek hastalıkları da ağız kokusuna yol açabilir.

Ramazanda ağız kokusunu engellemenin bir yolu da tükürük üretiminin az olmaması için bol bol su tüketmektir. Her sahur ve iftar sonrasında diş ve ağız bakımı tam yapılmalıdır.