Orkide bakımının püf noktaları!

Orkide çiçeğinin nasıl bakıldığı merak edilenler arasında yer alıyor. Orkide çiçeğinin bakımının oldukça özenli yapılması gerekiyor. Çiçek severler için orkide bakının önemi oldukça yüksek. Orkide bakımının püf noktalarını haberimizin devamında bulabilirsiniz.

Birçok çeşidi olan orkideleri seçmek oldukça zordur. Göz alıcı renkleri ile muhteşem bir şölen olur orkideler. Ancak evde bakım için dikkat edilmesi gereken noktalar vardır.*Büyük orkidelere yönelmelisiniz. Bunlar evin ortamına uyum sağlama konusunda çok daha iyidirler.

ORKİDE SEÇİMİ NEYE GÖRE YAPILIR?

Birçok çeşidi olan orkideleri seçmek oldukça zordur. Göz alıcı renkleri ile muhteşem bir şölen olur orkideler. Ancak evde bakım için dikkat edilmesi gereken noktalar vardır.

*Büyük orkidelere yönelmelisiniz. Bunlar evin ortamına uyum sağlama konusunda çok daha iyidirler.

*Çiçekleri olgunlaşmış olanlardan ziyade içinde tomurcuklarının da bol olduğu bir kısmı açmış olanlara yönelmekte fayda var. Çünkü çiçeklerini açmış bir orkide artık dökülme evresine gitmektedir.

*Yapraklarında leke olan orkideler hasta olabilir veya fazla güneşe maruz kaldıkları için yanmış olabilir.

*İmkânınız var ise köklerini kontrol edin. Koyu kahve hatta siyaha dönük ise ölü köklerdir. Kesinlikle almayın.

ORKİDE EVDE NASIL BAKILIR?

İlk olarak orkideyi yetiştireceğiniz yeri iyi seçmelisiniz. Orkideyi koyacağınız yerin aydınlık olması aynı zamanda direkt ışık almıyor olması gerekmektedir.

Orkideler evin doğu cephesine bakan kısımlarda daha iyi büyürler. Güney ya da batı cephesinde büyütülecek ise bir perde ile korunmaları gerekir. Eğer orkidenin yaprakları koyulaşır ise bu yeterli ışık almadıklarının göstergesidir.

ORKİDE İÇİN SAKSISI NASIL OLMALI?

Genellikle 10-12 cm civarında ufak saksılar orkideler için yeterlidir. Eğer çiçeğin içinde bulunduğu toprak karışımı bozulduysa ve kökleri fazla geliştiyse değiştirmeniz yerinde olacaktır. Köklerinin ezilmeyeceği büyüklükte yeni bir saksı seçebilirsiniz. Ancak çok büyük seçmemeye de özen göstermelisiniz. 1-2 yılda bir saksının çiçeğinize uygun olup olmadığını gözden geçirmenizde fayda var.

ORKİDE İÇİN ODA SICAKLIĞI NE KADAR OLMALIDIR?

Orkideler için en iyi oda sıcaklığı gündüzleri 23 derece akşamları da 18 derece civarıdır. Yerini benimsedikten sonra normal durumlarda oda sıcaklığındaki dalgalanmalardan kolay kolay etkilenmese de özellikle tomurcuklanma dönemlerinde sorun olabilir. serin ortamlar tomurcuklanmalarını durdurabiliyor.

ORKİDE KAÇ GÜNDE BİR SULANMALIDIR?

Orkide kökleri her zaman nemli olmayı sevmez. Zaman zaman hafif kuruma ihtiyaçları vardır. Bu nedenle sulama zamanını tespit etmek orkideler için hayati önem taşır.

Saksı ağırlığı ölçülerek sulama zamanı tespit edilebilir. Bu yöntemde önce suya doyurulmuş saksı ağırlığı not edilir. İlerleyen günlerde bir kaç gün arayla tekrar saksı ağırlığı ölçülür.  Baş parmağınızı 1. boğumuna kadar saksı harcına soktuğunuzda eğer saksı harcı kurumuşsa sulama vakti gelmiş demektir bu ağırlık not edilerek ileride yapılacak sulamalarda yalnızca saksı ağırlığı ölçülerek sulama zamanı tespit edilir. Aslında sulama zamanı tespit etmede en iyi yöntem baş parmak yöntemidir. Ancak sürekli eller kirlendiği için biraz zahmetli olur. Özellikle ofiste orkide bakımı yapanlar için en uygun yöntem kurşun kalem yöntemidir. Bu yöntemde dışı boyalı, cilalı olmayan tahta kurşun kalem 2,5-3 cm kadar saksı harcının tam merkezine yakın yere batırılır. Zaman zaman kalemin ucu çıkarılıp kontrol edilir. Eğer kalem ucu kurumuşsa sulama yapılır.

Ofiste ve Evde yetiştirdiğimiz Çiçek orkideler tropik ve yarı tropik ormanlar da ağaç kabukları üzerlerin de bulunan recine kökleri havayla temas edecek şekilde yaşamaktadır. Kökler o kadar gelişmiştir ki hava neminden faydalanabilir ve ara ara yağan yağmuru emip içerisindeki besinleri alabilecek yapıdadır. Sık yapılan hata bu koşullar düşünüldüğün de orkidenin sık sık sulanma ve yüksek su ihtiyacı olduğunun zannedilmesidir. Oysa kökler gün için de çoğunlukla kurudur. Çiçek orkide sulamak kendi başına bir sanattır. Eğer bir orkide hastalanmışsa büyük ihtimalle yanlış sulamadan kaynaklanmıştır. Orkide sulama diğer evde çiçek sulamaya benzemez. Bu sebeple yapılması gereken şey çiçeğin yaşam koşullarına uygun sulama mantığını kavramaktır. Kova su doldurarak sulama; Bu yöntem de suyun kök boğazını geçmesine izin vermeden çiçek saksı kova içerisine daldırılır. Tüm saksı materyali ıslanana kadar bekletilir. Sudan çıkarılan çiçek saksı, suyu süzülerek yerine kaldırılır. Eğer bir süre sonra saksı altlığın da su birikirse dökülür.

Bu yöntem pratik ve kullanışlıdır ancak orkideleriniz de her hangi bir hastalık görülürse tek kovadan yapılan sulamalar da hastalığın diğer bitkilere sıçraması kaçınılmazdır. Bu yöntem musluk altın da veya sulama kabıyla üstten sulama yöntemidir. Orkide sulama da genel kabul görmüş bir kural saksı harcı tamamen ıslanana kadar sulamaktır. Bu nedenle dökme sulama da bol suya ihtiyaç vardır. Eğer su kaynağınız orkideler için uygunsa çeşme altına tutarak sulama yapabilirsiniz. Nasıl ve ne zaman sulama yapmalıyım, Saksı ağırlığı ölçülerek sulama zamanı tespit edilebilir.Bu yöntem de önce suya doyurulmuş çiçek saksı ağırlığı not edilir. İlerleyen günler de bir kaç gün arayla tekrar çiçek saksı ağırlığı ölçülür. Baş parmağınızı 1. boğumuna kadar çiçek saksı harcına soktuğunuz da eğer saksı harcı kurumuşsa sulama vakti gelmiş demektir bu ağırlık not edilerek ileri de yapılacak sulamalar da yalnızca saksı ağırlığı ölçülerek sulama zamanı tespit edilir. Aslın da sulama zamanı tespit etmede en iyi yöntem baş parmak yöntemidir. Ancak sürekli eller kirlendiği için biraz zahmetli olur. Özellikle ofiste orkide bakımı yapanlar için en uygun yöntem kurşun kalem yöntemidir.Bu yöntemde dışı boyalı, cilalı olmayan tahta kurşun kalem2-3-4-5 cm kadar saksı harcının tam merkezine yakın yere batırılır. Zaman zaman kalemin ucu çıkarılıp kontrol edilir. Eğer kalem ucu kurumuşsa sulama yapılır.çiçek Orkide kökleri her zaman nemli olmayı sevmez. Zaman zaman hafif kuruma ihtiyaçları vardır.