Nur Sena Sarıtaş
Sinirleri ve beyin damarlarını etkileyen Ramsay Hunt sendromu son yıllarda birçok kişide görülmeye başladı. Şarkıcı İlyas Yalçıntaş'ın da bu hastalığa yakalandığını duyurmasının ardından Ramsay Hunt sendromu belirtileri araştırılmaya başlandı. Bu hastalığa daha önce Justin Bieber'ın da yakalandığını duymuştuk. Ramsay hunt sendromu şiddetli olduğu veya tedavi edilmediği durumlarda diğer sinirlere ve hatta beyin damarlarına da yayılım olabilir. Peki, bu hastalık kimlerde var? Ramsay Hunt sendromu belirtilerinden tedavisine kadar tüm detayları sizler için derledik.
RAMSAY HUNT SENDROMU BELİRTİLERİ
Kulak içinde ve çevresinde vezikül (kabarcık) şeklinde döküntüler
Şiddetli kulak ağrısı
Aynı tarafta yüz felci
Tat almada bozukluk
İşitme anormallikleri (kulak çınlaması, seslerin normalden daha yüksek algılanması)
Göz yaşarması
Baş dönmesi ve vertigo
KİMLER YAKALANIYOR?
Ramsay hunt sendromuna bağışıklık siteminin zayıfladığı aşırı stres, malignite, immun sistemi baskılayıcı ilaç kullanan transplant hastaları gibi kişilerin yanı sıra yaşlılar daha yatkın.
RAMSAY HUNT SENDROMU NASIL BİR HASTALIK?
Sinir ganglionlarında yıllarca latent olarak kalan varicella zoster yani suçiçeği virüsünün özellikle bağışıklık sisteminin zayıfladığı kişilerde tekrar aktive olması ile gelişen bir hastalıktır.
RAMSAY HUNT SENDROMU TEDAVİSİ VAR MI?
Ramsay hunt sendromunda iyileşme süreci hastalığın şiddetine ve bağışıklık sistemine bağlı. Bu yüzden bu süreçte özellikle uygun tedavinin yanı sıra bağışıklığın güçlendirilmesine de önem verilmesi gerekiyor.
Ağızdan veya damardan alınan ilaç tedavileri ile tedavisi mümkündür ancak yaşın ileri olması, ek kronik hastalıklarının olması tedavi başarısını olumsuz etkiler. Tedavi ne kadar erken başlanırsa yanıt o denli yüksektir.