ELİF ÇARMAN
Sağlık açısından birçok faydası olan çörek otu, siyah renkli küçük tohumlara sahip faydalı bir bitki olarak bilinir. Yüzyıllardır alternatif tıpta alanında kullanılan çörek otunun içeriğinde timokinon, nigellon, omega yağ asitleri, antioksidanlar, vitaminler ve mineraller bulunur. Çörek otu hem bağışıklık sistemini destekleyici özellikleriyle hem de sindirim, cilt ve solunum yollarına olan faydalarıyla öne çıkıyor.
Osmanlı tıbbında da büyük öneme sahip çörek otu, 'Ölüm hariç her şeyin ilacı' olarak biliniyordu. Günümüzde yapılan araştırmalara göre çörek otunun içerdiği bileşenler, solunum yolları üzerindeki olumlu etkilerini doğruluyor. Modern tıpta da çörek otu özellikle astım, bronşit ve KOAH gibi hastalıklarda destekleyici bir bitkisel tedavi olarak önerilmeye devam ediyor.
Hipokrat'ın ise çörek otunu solunum yolları hastalıklarını tedavi etmek ve akciğerlerin temizliği içi reçetelerine sıklıkla ekliyordu. Antik Yunan tıbbından günümüze gelen çörek otu; balgam söktürücü, bronş açıcı ve iltihap giderici özellikleriyle solunum yolları hastalıklarında ilaç niteliği taşıyordu. Hipokrat, bu etkilerinden dolayı çörek otunu astım, bronşit, kronik öksürük ve akciğerlerde biriken mukusun temizlenmesi için öneriyordu.
Hipokrat çörek otunu akciğerleri temizlemek ve solunum yollarını rahatlatmak için; buhar terapisi, göğüs masajı, bal ile karışım, çay ve doğrudan tohum tüketimi gibi çeşitli yöntemlerle kullanmıştır. Günümüzde yapılan bilimsel çalışmalar, çörek otunun solunum sistemi üzerindeki olumlu etkilerini desteklemektedir.
Hipokrat, akciğerlerde biriken balgamı temizlemek ve nefes darlığını gidermek için çörek otu buharının solunmasını önermişti. Buhar terapisi için yapmanız gereken; çörek otu tohumlarını sıcak suya ekleyerek ve çıkan buharı solumak. Bu yöntem, solunum yollarını nemlendirerek balgamın yumuşamasına ve daha kolay atılmasına yardımcı oluyor.
ÇÖREK OTU YAĞI İLE GÖĞÜS MASAJI
Hipokrat, solunum yolları rahatsızlığı olan hastalarına, çörek otu yağını göğüs bölgesine sürerek masaj yapmasını öneriyordu. Bu yöntem, akciğerleri ısıtarak solunum yollarındaki mukusun gevşemesine yardımcı oluyor. Aynı zamanda, çörek otu yağının içeriğindeki timokinon, iltihabı azaltarak solunum yollarının açılmasına da katkıda bulunuyor.
Hipokrat reçetelerinde, bal ve çörek otunu karıştırarak tüketmenin akciğerleri temizleyici etkisi olduğunu özellikle belirtmiştir. Bal, boğazı yatıştırırken çörek otu balgamın daha kolay atılmasını sağlıyor. Bal ve çörek otu karışımı özellikle kronik öksürük, bronşit ve astım hastaları için günümüzde de sıklıkla öneriliyor.
Antik Yunan tıbbında çörek otu tohumu kaynatılarak sıklıkla çay şeklinde tüketiliyordu. Hipokrat, bu çayın boğazı yumuşatarak öksürüğü hafifletebileceğini ve akciğerlerdeki iltihabı azaltabileceğini söylüyordu.