Öllüğün körü yemeğin ismi nereden geliyor? Öllüğün Körü yemeğin tarifi nedir, malzemeleri neler?

Öllüğün Körü yemeğin tarifi, yapılışı yakında Ankara'nın ''Halk Mutfağı'' kitabına da gireceği ile ilgili çıkan haber üzerine merak konusu oldu. Peki öllüğün Körü nasıl yapılır? Öllüğün körü yemek mi, ismi nereden geliyor?

Öllüğün Körü yemeği Ankara yöresine ait bir yiyecektir, yemektir. Ankara'nın yemeği olan (Kütahya tarafında da yapılan) öllüğün körünün tarifi merak konusu oldu. Söz konusu konu ile ilgili Öllüğün Körü yemeğinin yapılışı nasıl, adı nereden gelir?" soruların yanıtları merak konusu oldu.

Anadolu'da sıklıkla kullanılan bir tepki sözü, yemek adı olarak kitaplardaki yerini alacak. O yemeğin ismi 'Öllüğün Körü'. İlginç isimli bu pratik yemek, yakında Ankara'nın "Halk Mutfağı" kitabına da girecek.

"Öllüğün Körü" sözünü kimi sinirlenince, kimileri de bunalınca söylüyor.

Öfkelenen insanların sitem etmek için kullandığı "elinin körü", ya da halk ağzıyla "öllüğün körü" sözü aynı zamanda bir yemeğin adı.

Adı öllüğün körü olan bu lezzet aslında çoğumuzun bildiği devamlı yaptığı bir lezzettir. Tarifini sizlerle paylaşmadan önce adının neden öllüğün körü olduğu hakkında bilgi vermek istiyorum. Bir rivayete göre kadının biri evinde peynirli ve kıymalı erişte pişirmiştir. Bunun üzerine de komşusu sorar 'akşama ne yemeği yaptın' diye. Bu soruya sinirlenen kadın elinin körü anlamına gelen 'öllüğün körü' der. Ve bu yemeğin adı o günden bu güne öllüğün körü olarak kalmıştır. Bu yemekteki tek püf nokta eriştenin haşlanma süresidir ya çok fazla haşlarsanız hamur olur az haşlarsanız da çok fazla diri kalır. Pişirme süresini iyi ayarlamanız lazım. Kıymalı, peynirli, tereyağlı, cevizli, salçalı bir çok zengin içeriğe sahiptir.

ÖLLÜĞÜN KÖRÜ YEMEK TARİFİ, YAPILIŞI

'Öllüğün Körü' yemeğinin yapılışı çok da zor değil. Şef Mehmet Poyrazoğlu, yemeğin yapılışını anlattı.

"İlk önce kıymamızı atıyoruz. Kıymamızı öldürmemiz gerekiyor. Daha sonra soğanımızı kokuyoruz. Soğanla kıyma birbirini lezzetlendirmeli. Eriştemizi de attıktan sonra biraz tuz ve karabiber ekliyoruz"

Kızartılan cevizle de karıştırılan yemek servise hazır hale geliyor.

'ÖLLÜĞÜN KÖRÜ' LAFI NEREDEN GELİYOR?

İddiaya göre erişteyi bir yandan, kıymayı diğer yandan pişiren birine komşusu ısrarla ne yaptığını sorar. İşi çok fazla olan kişi ise cevap verecek fırsat bulamaz. Komşusunun ısrarlı sorusuna en sonunda dayanamaz ve "öllüğün körü" der. Bu yemek her yapıldığında bu sözle anılır.

Ankara Valiliği, ismi Anadolu'ya özgü bu yemeği "Halk Mutfağı" kitabına sokmaya hazırlanıyor.