Karbonatın gücü! Olimpiyatlarda çok konuşuldu

Olimpiyatlarda uzun mesafe koşusunda rakiplerine fark atan Kanadalı atletin karbonat açıklaması en çok konuşulan konulardan biri oldu. Bunun üzerine karbonatın sporculara faydası merak edilmeye başlandı. Sporcularda karbonat etkisini mercek altına aldık.

Karbonatın temizlikte ve mutfakta temel malzeme olduğunu biliyoruz. Peki, sporcuların da karbonatı kullandığını hiç duydunuz mu?

Tuhaf gelse de bu seneki olimpiyatlarda konuşulan konulardan biri de Kanadalı atletin karbonat çıkışıydı.

Kanadalı Marco Arop 800m finalinin yarısında sonuncuydu. Sadece 01 saniye farkla ikinci oldu ve kişisel rekorundan 1.65 saniye kırdı. Ancak daha şaşırtıcı olanı Arop'un kendisine yardımcı olduğu için atfettiği gizli malzemeydi: karbonat. Peki, karbonatın vücuda etkisi ne?

KARBONAT İŞE YARAR BİR TAKVİYE Mİ?

Bazı ilginç araştırmalar, karbonat tüketiminin egzersizinizi artırabileceğini gösteriyor. Karbonat bilinen bir performans artırıcıdır ancak mide rahatsızlığına neden olabilir. Hatta dünyada karbonatla ilgili reklam çıkan ve faydasını anlatan markalar da var.

Fareler üzerinde yapılan en az bir çalışma, karbonatın vücudun kanser tedavisine verdiği tepkiyi iyileştirmeye yardımcı olabileceğini buldu.

2020 yılında yapılan bir incelemede, yüzde 5'lik sodyum bikarbonat solüsyonunun, geleneksel kanser ilaçlarıyla birlikte lokal olarak tümörlere uygulandığında kanser önleyici etkilere sahip olabileceği bulundu.