Hilal Çakır
Kızılcığın doğal bir tansiyon düzenleyicisi olması onu daha cazip bir meyve haline getiriyor. Marmelat, şurup ve çay formu olan kızılcığın faydaları saymakla bitmiyor. İşte detaylar...
KIZILCIK HANGİ AYDA OLUR?
Memorial Sağlık Grubu'nun haberine göre kızılcık Eylül, Ekim ve Kasım aylarında hasat ediliyor. Sonbaharın bu aylarında kızılcık toplanabiliyor.
KIZILCIK NEREDE SATILIR?
Kızılcığı manavlardan, semt pazarlarından temin edebilirsiniz.
KIZILCIK NE ZAMAN OLGUNLAŞIR?
Kızılcık, sonbahar aylarında olgunlaşır, bu aylarda toplanabilir.
KIZILCIĞIN FAYDALARI NELER, KIZILCIK YEMEK NEYE İYİ GELİR?
Kızılcıklar çeşitli türde vücut için faydalı biyoaktif bileşenler içeriyor. Bilim insanları 20. yüzyıldan bu yana kızılcığın insan sağlığı üzerinde etkilerini araştırmaya devam ediyor. Kızılcığın bilimsel çalışmalarca ispatlanmış faydaları şöyle:
İDRAR YOLU ENFEKSİYONUNA İYİ GELİR
Advances in Nutrition Dergisi'nde 2013 Kasım ayında yer alan çalışmalarda kızılcığın idrar yolu enfeksiyonuna iyi geldiği ve kızılcığın idrar yolu enfeksiyonunu önlediği görüldü. Araştırmada 176 genç kadını günde 120 veya 240 mL kızılcık suyu veya plasebo içeceği verildi. Plaseboyla karşılaştırıldığında kızılcık içeceklerini tüketen kadınlarda idrar yolu enfeksiyonu riskinde %32'lik bir azalma olduğu görüldü.
KALP SAĞLIĞINI KORUR
Healthline web sitesinde yer alan makaleye göre kızılcık, antosiyaninler, proantosiyanidinler ve kersetin gibi kalp sağlığını korumaya yardımcı antioksidanlar içeriyor. İnsanlar üzerinde yapılan çalışmalarda kızılcık suyu veya özlerinin çeşitli kalp hastalığı risk faktörlerine karşı faydalı olduğu, HDL iyi kolesterol seviyesini artıdırdığı, kötü kolesterolü, yüksek tansiyonu düşürdüğü, kandaki homosistein düzeylerini azaltarak kan damarlarındaki iltihaplanma riskinizi azalttığı görüldü.
SİNDİRİM SİSTEMİNİN ÇALIŞMASINI DESTEKLER
ResearchGate yer alan çalışmada kızılcığın sindirim sağlığının korunmasında önemli rol oynadığını göstermektedir. Kızılcık suyunun veya kızılcıkların midede H. Pylori bakterisini engellediği ve bağırsak iltihabına karşı koruduğu tespit edildi.
CRP ORANINI DÜŞÜRÜR
CRP, C-Reaktif Protein demektir, vücuttaki iltihap oranını gösteren bir belirteçtir. CRP erken yaşlanmanın, kronik hastalığın ve bilişsel gerilemenin tetikleyicisi olabiliyor. Journal of Nutrition'da 2015 yılında yayınlanan bir araştırma, kızılcık tüketen kişilerin C-reaktif protein düzeylerinin daha düşük olduğunu gösterdi.
KAN DOLAŞIMINI ARTIRIR
2015 Journal of Nutrition'da yer alan çalışmada kızılcığın damarlardaki esnekliği artırdığı görüldü. Bu durum kalp üzerindeki baskıyı azaltıyor ve kan basıncını düşürmeye yardımcı oluyor. Dolaşım sisteminin iyi olması ise enerjiyi ve bilişsel işlevi de yükseltebiliyor.
BAĞIRSAK SAĞLIĞINI DESTEKLER
OMICS'te 2018'de yayınlanan bir araştırmaya göre, kızılcık tüketmenin bağışıklık, ruh hali ve sindirim sağlığına bağlı faydalı bağırsak bakterilerinde olumlu değişimlere yol açtığı görüldü.
BEYNİ GÜÇLENDİRİR
Frontiers in Nutrition'da yayınlanan 12 haftalık çalışmada kurutulmuş kızılcığın yaşlı yetişkinlerde bilişsel işlev ve sinirsel işlevsellik üzerindeki etkisini değerlendirildi. Yaşları 50 ile 80 arasında değişen 60 yetişkin, 12 hafta boyunca günde bir küçük fincan kızılcık tüketti. Deneme süresinden sonra araştırmacılar, plaseboya kıyasla katılımcılarda görsel epizodik hafıza ve sinirsel işlevlerde iyileşmeler ve müdahale sırasında LDL kolesterolünde önemli bir azalma gözlemledi.