HATİCE GÖVENÇ
Vakit dar, misafir kapıda ya da canınız şöyle sıcacık bir börek mi çekti? O zaman fırınınızı ısıtmaya başlayın çünkü sadece dakikalar içinde hazırlayabileceğiniz, hazır yufkadan yapılan en pratik patatesli börek tarifi karşınızda!
Ne yoğurma derdi var ne hamur açma zahmeti hazır yufkayla yapılan börek tarifleri arasında en az malzemeyle en çok lezzeti sunan bu tarifin sırrı ise hem baharatlı patates harcında hem de yufkayı çıtırlaştıran özel sosunda gizli. Sadece üç yufka, birkaç haşlanmış patates ve evdeki temel malzemelerle, dışı çıtır, içi yumuşacık, kıyır kıyır bir patatesli börek yapmanız mümkün.
İÇ HARCI İÇİN MALZEMELER
3 adet orta boy haşlanmış patates
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı salça (isteğe bağlı)
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
(Arzuya göre ince kıyılmış maydanoz)
YUFKA VE SOS İÇİN MALZEMELER
3 adet hazır yufka
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı süt
1 adet yumurta (sarısı üzerine, beyazı sos karışımına)
ÜZERİ İÇİN MALZEMELER
Susam veya çörek otu
Haşlanmış patatesleri ezin. Bir tavada sıvı yağı ısıtın, salçayı kavurun ve ezilmiş patatesleri ekleyin. Baharatları da ilave edip karıştırın. Dilerseniz biraz maydanoz da ekleyin. Soğumaya bırakın.
Bir kasede süt, sıvı yağ ve yumurta beyazını karıştırın.
İlk yufkayı tezgaha serin, sosla fırçayla her yerine sürün.
Üzerine ikinci yufkayı koyup tekrar soslayın.
Üçüncü yufkayı da serip sosladıktan sonra büyük üçgenler şeklinde kesin.
Her üçgenin geniş kısmına patatesli iç harçtan koyun ve sigara böreği gibi sarın.
Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin. Üzerine yumurta sarısı sürün, susam veya çörek otu serpin.
Önceden ısıtılmış 180°C fırında üstü kızarana dek yaklaşık 25-30 dakika pişirin.
Börekleri pişirmeden önce buzlukta saklayabilir, ihtiyaç duyduğunuzda fırına atabilirsiniz.
Daha çıtır bir sonuç için sos karışımına az miktarda yoğurt ekleyebilirsiniz.