Obezlerin yüzünü güldüren araştırma! Kalp ve kolesterolü iyileştiriyor

Zayıflama ilaçlarını birçok kişi yan etkisinden dolayı korkulu kullanıyor. Araştırmalara göre zayıflama ilaçları sanıldığı gibi zararlı değil. İşte detaylar...

Yeni bir araştırma, Ozempic ve Wegovy zayıflama ilaçlarındaki semaglutid etken maddesinin kalp krizi, felç ve kardiyovasküler hastalıklara bağlı ölüm riskini %20 oranında azaltabileceğini ortaya koydu.

'Mucize kilo verme iğneleri' olarak bilinen Ozempic ve Wegovy zayıflama ilaçlarının etken maddesi semaglutid, kalp krizi ve felç gibi ciddi kardiyovasküler rahatsızlıkların riskini azaltmada umut verici sonuçlar sundu. University College London'dan araştırmacıların yürüttüğü çalışma, bu ilaçların sadece kilo vermeye yardımcı olmakla kalmayıp, aynı zamanda kardiyovasküler sağlığı da iyileştirebileceğini gösterdi.

RİSKİ YÜZDE 20 AZALTIYOR

41 ülkeden 45 yaş ve üzeri 17 bin 604 kişinin dahil edildiği bu geniş kapsamlı çalışmada, daha önce kalp krizi gibi kardiyovasküler bir rahatsızlık geçirmiş katılımcıların yarısına 40 aylık bir süre boyunca haftalık 2,5 mg semaglutid, diğer yarısına ise plasebo verildi. Plasebo grubunda kalp krizi gibi kardiyovasküler olaylar %8 oranında görülürken, semaglutid grubunda bu oran %6,5 olarak kaydedildi. Bu sonuçlar, semaglutid tedavisinin kardiyovasküler riskleri %20 oranında azalttığını ortaya koydu.

DEVRİM NİTELİĞİNDE

Avrupa Obezite Kongresi'nde sunulan çalışma, semaglutidin katılımcıların tedavi başlangıç kilosundan bağımsız olarak fayda sağladığını da gösterdi. Araştırmanın baş yazarı Prof. John Deanfield, bu bulguların semaglutidin kardiyovasküler hastalıkları olan hastalarda rutin olarak kullanılabileceğini gösterdiğini belirtti. Deanfield, 1990'lı yıllarda kolesterolü düşüren statinlerin kardiyoloji alanında devrim yarattığını hatırlatarak, semaglutidin de kardiyovasküler sağlık açısından benzer bir çığır açıcı etkiye sahip olabileceğini vurguladı.