O vitaminin eksikliği vücuttaki dengeyi bozuyor

D vitamini vücudun tüm sistemleri için gerekli. D vitamini eksikliğinin dünyada en çok görülen sağlık sorunlardan birinin olduğunu belirten uzmanlar, D vitamin eksikliğinde ortaya çıkan hastalıkları anlattı.

IHA

D vitamini vücuttaki tüm organları etkiliyor. D vitamini kemik sağlığı ve sağlıklı kalsiyum metabolizması açısından büyük bir öneme sahip.

İHA'da yer alan habere göre Sağlıklı Yaşam Danışmanı Uzm. Dr. Murat Keklikoğlu, D vitamini eksikliğinde ortaya çıkan hastalıkları anlattı.

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİYLE ORTAYA ÇIKAN HASTALIKLAR

D vitamini eksikliğinin birçok kronik hastalıkla ilişkisi olduğunu belirten Keklikoğlu, şu bilgileri verdi:

"D vitamini eksikliği; kardiyovasküler hastalıklar, kanser, diyabet, osteoporoz (kemik erimesi) ve diğer birçok rahatsızlıkta rol oynadığı bildirilmiştir. Optimal yani en uygun D vitamini seviyelerine sahip olmak, genel sağlık ve iyilik hali için kritik öneme sahiptir. Yetersiz güneş ışığına maruz kalma, D vitamini içeren gıdaların yetersiz alımı, Crohn ve çölyak hastalığı gibi emilim bozukluğuyla ilgili sendromlar D vitamini eksikliğinin nedenleri arasında gösterilir. D vitamininin en iyi besinsel kaynakları; yumurta sarısı, yağlı balıklar, karaciğer, mantar, otla beslenen hayvanlardan elde edilen peynir ve tereyağıdır."

D VİTAMİNİ NEDEN ÖNEMLİ?

Bağışıklığı güçlendirir.

Kansere karşı korur.

Kasları güçlendirir.

Beyin gelişiminde önemli rol oynar.

Bilişsel gerilemeyi önler.

Kronik yorgunluğu iyileştirir.

Kemik sağlığını destekler.

Eklem ağrısını azaltır.