Çocuklardaki siniri azaltan vitamin!

Son dönemde kreşlerde çocukların saldırganlığı konusu çok konuşuluyor. Ebeveynleri tedirgin eden çocuklardaki saldırganlık durumunu aşmanın yolu ise doğru besinlerden geçiyor. İşte araştırmayla kanıtlanan ve çocuklardaki saldırganlığı azaltan vitaminin detayları…

Ebeveynlerin en çok şikâyet ettiği konulardan biri de çocuklardaki saldırganlık. Hem tedirgin eden hem de üzen bu durum özellikle kreş gibi çocukların yoğun olduğu ortamlarda dışlanmaya da neden olabiliyor. Çocuklardaki saldırganlık üzerine bir araştırma yapılmış ve Omega-3 vitamininin bu durumu azalttığı gözlemlenmiş.

Araştırmalar Omega-3 yağ asitleri açısından zengin gıdalar tüketmenin çocuklarda aşırı saldırganlığı, özellikle de dürtüsel ve duygusal biçimini kısa sürede azaltabileceğini söylüyor.

OMEGA-3 HANGİ BESİNLERDE VAR?

Omega-3 yağ asitleri doğal olarak ton balığı, deniz ürünleri ve bazı fındık ve tohumlar gibi yağlı balıklarda bulunur.

Bulgular, Omega-3 vitaminleri ve mineral takviyelerinin çocukların diyetlerine dahil edilmesinin, çocukların saldırgan ve antisosyal davranışlarını azaltabileceğini gösterdi.

Ayrıca, bilişsel davranışçı terapi ve Omega-3 kombinasyonunu alan katılımcılar, kontrol grubuna ve yalnızca terapi uygulanan gruba göre daha az saldırganlık bildirdiler.

ABD Pensilvanya Üniversitesi'nden Therese Richmond, "Omega-3 açısından zengin beslenme müdahalesinden üç ay sonra, çocukların saldırgan davranışlarına ilişkin bildirimlerinde bir azalma tespit ettik." dedi.

Çocuk Psikolojisi ve Psikiyatrisi Dergisi'nde yayınlanan çalışma için rastgele denemeye, şiddet geçmişi olan 11-12 yaşları arasındaki 290 çocuk dahil edildi.

Dört gruba ayrıldılar. İlki üç ay boyunca meyve suyu şeklinde Omega-3'ün yanı sıra multivitamin ve kalsiyum aldı.

İkinci grup ise düşünceler, duygular ve davranışlar arasındaki bağlantılara odaklanan ve ayrıca çocukların bir şeye duygusal olarak tepki vermek yerine zor durumlarla baş etmek için gerçekleştirebilecekleri alternatif eylemlerin uygulanmasına odaklanan bilişsel davranışçı terapiye (BDT) katıldı.

Üçüncü grup takviyeleri aldı ve BDT'ye katıldı; dördüncü grup ise saldırgan davranışları azaltmayı hedefleyen kaynak ve bilgileri aldı.

Deneyin başlangıcında ve sonunda alınan kan numuneleri her çocuğun Omega-3 seviyesini ölçtü.