AKSAM.COM.TR / MOR PAPATYA
Fatimatüzzehra Maslak
Türk mutfağına Balkanlardan gelen ajvar tadı kokusuyla bağımlılık yapar. Kahvaltılık olarak tüketildiği gibi ajvar lezzeti ve görünümü nedeniyle meze olarak da kullanılır. Kızartılmış ekmek üzerine sürülerek tüketilir.
Ajvar, Balkanlarda kahvaltılarda sıklıkla tüketilmesinin nedeni içeriğindeki közlenmiş biber ve patlıcandan kaynaklıdır. Bu sayede içeriğinde yüksek oranda nikotin bulunuyor. Bu da gün boyu daha enerjik olmanızı sağlar. Nikotin, hücrelerin hızla yenilenmesini destekleyen güçlü bir maddedir. Uzmanlarda bu tarz lezzetlerin kahvaltıda tüketilmesini tavsiye eder.
MALZEMELER
1 adet patlıcan
1 adet kırmızı biber
1 adet yeşil biber
1 diş sarımsak
1 adet kuru soğan
1 çay kaşığı zeytinyağı
Yarım tatlı kaşığı toz biber
Bir çay kaşığı toz şeker
Bir çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı sumak
YAPILIŞI
Ocakta sırayla tüm sebzeleri közleyin.
Ancak balkon gibi bir avantajınız varsa ateşte sebzeleri közlemeniz daha da lezzetli hale getirir.
Közlediğiniz tüm sebzelerin kabuklarını soyun.
Küp küp kesip bir kaba koyun.
Üzerine baharatları, zeytinyağını dökün.
İyice karıştırıp cam bir kavanoza koyun.
Afiyet şifa olsun...