Nikotin deposu sos! Balkan lezzeti ajvar kahvaltı için nasıl yapılır?

Balkan kültüründen mutfağımıza giren ajvar sosu, ağızlarda iz bırakan bir lezzete sahiptir. Tam bir nikotin deposu olan ajvar sosu kızartılmış ekmeklerin üzerine sürülerek tüketilir. İçeriğinde hafızalara kazınan besinlerin köz hali var. Peki kahvaltılık ajvar nasıl yapılır? İşte yanıtı...

AKSAM.COM.TR / MOR PAPATYA

Fatimatüzzehra Maslak

Türk mutfağına Balkanlardan gelen ajvar tadı kokusuyla bağımlılık yapar. Kahvaltılık olarak tüketildiği gibi ajvar lezzeti ve görünümü nedeniyle meze olarak da kullanılır. Kızartılmış ekmek üzerine sürülerek tüketilir.

Ajvar, Balkanlarda kahvaltılarda sıklıkla tüketilmesinin nedeni içeriğindeki közlenmiş biber ve patlıcandan kaynaklıdır. Bu sayede içeriğinde yüksek oranda nikotin bulunuyor. Bu da gün boyu daha enerjik olmanızı sağlar. Nikotin, hücrelerin hızla yenilenmesini destekleyen güçlü bir maddedir. Uzmanlarda bu tarz lezzetlerin kahvaltıda tüketilmesini tavsiye eder.

AJVAR NASIL YAPILIR?

MALZEMELER

1 adet patlıcan

1 adet kırmızı biber

1 adet yeşil biber

1 diş sarımsak

1 adet kuru soğan

1 çay kaşığı zeytinyağı

Yarım tatlı kaşığı toz biber

Bir çay kaşığı toz şeker

Bir çay kaşığı tuz

Yarım çay kaşığı sumak

YAPILIŞI

Ocakta sırayla tüm sebzeleri közleyin.

Ancak balkon gibi bir avantajınız varsa ateşte sebzeleri közlemeniz daha da lezzetli hale getirir.

Közlediğiniz tüm sebzelerin kabuklarını soyun.

Küp küp kesip bir kaba koyun.

Üzerine baharatları, zeytinyağını dökün.

İyice karıştırıp cam bir kavanoza koyun.

Afiyet şifa olsun...

Kahvaltı sofralarının lif deposu! Kuru kayısıdan meyve suyu nasıl yapılır?