AZİME KAHYA
Kayısıdan reçel yapmanın tam zamanı. Evdeki yumuşayan kayısıları ne yapacağınızı düşünüyorsanız işte size kayısı reçeli tarifi. Kayısı reçeli hem kolay hem kahvaltının gözdesi bir lezzet olabilir. İşte adım adım kayısı reçeli tarifi...
Kayısı reçeli tam kıvamında, ne çok akışkan ne de aşırı koyu olmalı. Kaşığa alındığında tane tane dökülen bir kayısı reçeli yapmak aslında sanıldığından daha kolay. İşte mevsimin bu tatlı meyvesinden reçel yapmanın püf noktalarıyla dolu tarifi...
KAYISI REÇELİNİN PÜF NOKTALARI
Kıvam kontrolü için:
Bir çay tabağına birkaç damla reçel damlat. Soğuyunca parmağınla kontrol et; akışkan değilse tamamdır.
Rengi parlak kalsın istiyorsan:
Limon suyunu son 5 dakikada ekle. Renk canlı, kıvam daha parlak olur.
Fazla kaynatma!
Uzun süre kaynayan reçel kararıp şekerlenebilir. Süreyi aşmamaya dikkat edin.
Çekirdekleri kırıp iç bademlerini ekleyebilirsiniz. Görsel ve lezzet olarak çok şık durur.
KLASİK KAYISI REÇELİ TARİFİ MALZEMELER
1 kg olgun ama sert kayısı
800 gr toz şeker
Yarım limonun suyu
(İsteğe bağlı: 1 çubuk tarçın veya 2–3 karanfil)
KAYISI REÇELİ TARİFİ
Kayısıları yıkayıp ortadan ikiye ayırın, çekirdeklerini çıkarın. Eğer küçükse bütün de bırakabilirsiniz.
Geniş bir tencereye bir sıra kayısı, bir sıra şeker olacak şekilde dizin.
Üzerini kapatıp bir gece bekletin. (Şeker eriyip sulansın)
Ertesi gün, tencereyi orta ateşe alın. Kaynamaya başladıktan sonra altını biraz kısın.
Üzerinde oluşan köpükleri alın. Yaklaşık 25–30 dakika kaynatın. Kıvam alınca limon suyunu ekleyin, 5 dakika daha kaynatın.
Sıcakken steril kavanozlara koyun, ağzını sıkıca kapatıp ters çevirin.