Nazarı kovmasıyla bilinen yöresel içecek şifa deposu

Yöresel içeceklerden biri olan kaynar birçok ilimizde meşhur bir içecek. Bazı yörelerde ''lohusa şerbeti'' veya ''kırmızı şerbet'' isimleriyle bilinir. İçinde zencefilden karanfile kadar birçok şifalı bitkinin bulunduğu kaynar tarifi hem kolay hem lezzetli. İşte nazara düşman, misafire ikram diye bilinen kaynarın tarifi ve malzemeleri...

Kaynar tarifi binbir çeşit baharatın bir araya gelmesinden oluşuyor. Üzeri cevizle süslenen kaynarın anne sütüne iyi gelmesi düşüncesiyle Anadolu'da yeni doğum yapanlara hediye götürülür ya da gelene mutlaka ikram edilir. Bazı yörelerinde "lohusa şerbeti" veya "kırmızı şerbet" isimleriyle bilinen kaynarın nazarı kovduğu düşünülür. Peki, kaynar nasıl yapılır?

KAYNAR İÇİN MALZEMELER

2 kök zencefil

3 çubuk tarçın

2 kök havlıcan

10 tane karabiber

10-15 diş karanfil

7 su bardağı su

1 su bardağı toz şeker/pekmez

10 adet kakule

Üzeri için: Dövülmüş ceviz

KAYNAR TARİFİ

Kaynar tarifi birçok yörede çocuklar doğduğunda mutlaka yapılır. Çocuk doğunca ziyarete gelen bütün eş, dost ve akrabaya sıcak veya soğuk şerbet ikram edilerek doğum müjdelenir. Herkese ikram edilen kaynar içeceği ile çocuğun doğumu kutlanır.

Büyükçe bir tencerede su ve şeker kaynatın. Tüm baharatlar bir tülbente koyun ve tencereye sarkıtın. 45 dakika kaynatın. Suyu azalırsa ilave edin. Sıcak sıcak bardaklara alın, üzerine ceviz ve fıstıkla süsleyin. Kaynar servise hazır. Afiyet olsun.