Kaynar tarifi binbir çeşit baharatın bir araya gelmesinden oluşuyor. Üzeri cevizle süslenen kaynarın anne sütüne iyi gelmesi düşüncesiyle Anadolu'da yeni doğum yapanlara hediye götürülür ya da gelene mutlaka ikram edilir. Bazı yörelerinde "lohusa şerbeti" veya "kırmızı şerbet" isimleriyle bilinen kaynarın nazarı kovduğu düşünülür. Peki, kaynar nasıl yapılır?
KAYNAR İÇİN MALZEMELER
2 kök zencefil
3 çubuk tarçın
2 kök havlıcan
10 tane karabiber
10-15 diş karanfil
7 su bardağı su
1 su bardağı toz şeker/pekmez
10 adet kakule
Üzeri için: Dövülmüş ceviz
KAYNAR TARİFİ
Kaynar tarifi birçok yörede çocuklar doğduğunda mutlaka yapılır. Çocuk doğunca ziyarete gelen bütün eş, dost ve akrabaya sıcak veya soğuk şerbet ikram edilerek doğum müjdelenir. Herkese ikram edilen kaynar içeceği ile çocuğun doğumu kutlanır.
Büyükçe bir tencerede su ve şeker kaynatın. Tüm baharatlar bir tülbente koyun ve tencereye sarkıtın. 45 dakika kaynatın. Suyu azalırsa ilave edin. Sıcak sıcak bardaklara alın, üzerine ceviz ve fıstıkla süsleyin. Kaynar servise hazır. Afiyet olsun.