IHA
Grip ve soğuk algınlığı için kışın en çok ıhlamur tüketiliyor. Geçen sene kilosu 600-700 TL civarlarında olan ıhlamur, zahmetli olduğu için pek toplanmadığından fiyatı da bin 500 TL'ye kadar yükseldi.
Trabzonlu aktarlardan Muharrem Kan, bu günlerde ıhlamura çok talep olduğunu söyledi.
Bir kilo ıhlamur toplamanın akşama kadar sürdüğünü söyleyen Muharrem Kan, eskiden bahçeler güzel koksun diye ekildiğini söyledi.
IHLAMUR NASIL DEMLENMELİ?
Ihlamuru normal çay demler gibi demlenmesi gerektiğine dikkat çeken Kan, ıhlamur tarifini şöyle verdi:
"Eskiden ıhlamuru sobanın üzerinde saatlerce rengi kahverengiye dönene kadar kaynatılıp içilirdi. Aslında bu yanlış. Ihlamur normal çay demler gibi demlenecek. En fazla on dakika bekledikten sonra içilecek. Ihlamura limon sıkılabilir güzel koksun diye karanfil atılabilir çubuk tarçın koyulabilir daha da faydalı olur. Ihlamur içildiği zaman vücuda ısı, canlılık veriyor. Isı sayesinde insan halsiz bitkin ise kendini daha güçlü hissediyor."