AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA
Meyve sebzelerin tazeliğini koruması hem damak tadımız için hem de sağlığımız için oldukça önemli. Satın altığımız ürünleri bozulmadan tüketmek zorundayız. Tazeliğini çabuk yitiren ve bozulan ürünlerin arasında yerini muz alıyor. Peki muzu nasıl haftalarca diri tutabiliriz? İşte detaylar...
MUZU TAZE TUTACAK TAKTİK
Muz, gerek sağlıklı bir besin olmasıyla gerekse tadıyla birçok insan tarafından tercih ediliyor. Muz, içeriğinde potasyum, lif, C vitamini, B6 vitamini ve diğer besin maddeleri bulunduruyor. Ancak maalesef muz çabuk bozuluyor. Endişe etmenize gerek yok, hem kolay hem de etkili bir yöntem var.
MUZLARINIZIN DİRİLİĞİ LİMONDAN SORULUR
'Tek tek muz almayı sevmiyorum, kilolarca alıyorum ama bozuluyor' diyorsanız doğru adres! Muzlarınızın ilk günkü gibi taze kalmasını istiyorsanız tek gerekli olan şey yarım limon olabilir. Sadece yarım limon ile muzu haftalarca diri tutabilirsiniz.
MUZLARINIZ HAFTALARCA TAZE KALACAK VE BOZULMAYACAK
Muzunuzun tazeliğini haftalarca korumak için yapmanız gereken tek şey yarım limonu muzun sap kısmına sıkmanız olacak. Limonu sıktıktan sonra muzları bir buzdolabı poşetinin içine koyun. Daha sonra poşeti buzdolabında saklayınız. Bu yöntemle muzlarınız uzun süre taptaze kalacak ve hiçbir şekilde kararmayacak.
LİMON SUYU
Muzları dilimlerken veya püre haline getirirken üzerlerine limon suyu sıkarak, kararmalarını engelleyebilirsiniz. Limon suyu antioksidanlar içerir ve muzları oksidasyondan korur. Bu basit yöntemlerle muzlarınızın çürümesini engelleyebilir ve raf ömürlerini uzatabilirsiniz. Böylece daha uzun süre lezzetli ve sağlıklı muzları tüketebilirsiniz.
MUZLARIN BOZULMAMASI İÇİN ALTERNATİF PÜF NOKTALAR
STREÇ FİLM
Streç film de muzlarınızı günlerce taze tutabilir. İlk olarak muzların köklerini, streç film ile sarın. Bu yöntem muzların çabuk kararmasını ve çürümesini önleyecek. Ayrıca muzları, diğer meyvelerin yanında saklamamaya özen göstermelisiniz. Çünkü diğer meyvelerle saklandığında etilen gazı üretirler bu da muzların olgunlaşmasını hızlandırır. Bu nedenle muzları ayrı saklamanızı öneririz.
MUZLARI SERİN BİR YERDE MUHAFAZA EDİN
Muzlar en çok oda sıcaklığında çabuk olgunlaşır ve çürür. Bu sebeple muzlarınızı serin bir yerde saklamanız çok önemlidir. Eğer tercihiniz buzdolabından yana olacaksa, bu doğru karar olabilir. Çünkü buzdolabında saklanan muzların olgunlaşma süresi de uzar. Ancak buzdolabında da sakladığınız muzlar bir süre sonra siyahlaşabilir. Ama hiç dert etmeyin içleri hala yenebilecek kıvamda olur.
SMOOTHİE VEYA DONDURMA YAPIMI
Eğer bu taktikleri uygulamak için geç kaldıysanız hiç problem değil. Muzlarınız çok olgunlaştıysa dilimleyip dondurabilirsiniz. Dondurulmuş muzlarınızı ise smoothielerde veya dondurma yapımında kullanabilirsiniz.