KADİR TEKİN
Ev yapımı sirke tarifi bağırsak trafiğini düzenliyor. Sağlıklı beslenme açıklamalarıyla takip edilen Canan Karatay da ev yapımı doğal sirkenin iyi bir probiyotik olduğunu ifade ediyor. Peki, muz kabuğundan sirke nasıl yapılır?
Muz kabuğundan yapılan sirke, hem muzun içerdiği besin öğeleri hem de fermantasyon sürecinin kazandırdığı probiyotik özellikler sayesinde oldukça faydalıdır. Fakat her sirke gibi, muz kabuğu sirkesi de asidik olduğu için direkt cilt ya da saç temasında seyreltilerek kullanılmalıdır.
1. Doğal Temizlik Malzemesi
Antibakteriyel özellik taşır. Yüzey temizliği, cam silme ve mutfak temizliğinde kullanılabilir. Kimyasal içermediği için çevre dostudur.
2. Saç ve Cilt Sağlığına Katkı
Saçlara parlaklık verir, kepek oluşumunu azaltabilir. Cildi arındırıcı tonik olarak kullanılabilir. (seyreltilerek!) Sivilce ve akneye karşı doğal bir destek olabilir.
3. Bitki Bakımında Gübre Etkisi
Muz kabukları potasyum, magnezyum ve fosfor gibi mineraller açısından zengindir. Sulandırılarak saksı bitkilerine doğal besin olarak verilebilir.
4. Sindirime Yardımcı
Fermantasyonla probiyotik özellik kazanır. Bağırsak sağlığını destekleyebilir. Ancak içmek için kullanacaksan çok iyi süzülmüş ve birkaç kez fermente edilmiş olması gerekir.
5. Diş Beyazlatmada Destekleyici (Dolaylı Kullanım)
Direkt sirke kullanılmasa da, sirke ile yapılan gargara ağız içi bakterileri azaltabilir. (Aşırı kullanımdan kaçınmalı, asidik yapısı diş minesine zarar verebilir.)
6. Doğal Dezenfektan ve Oda Kokusu
Lavanta, nane gibi otlarla fermente edilirse doğal sprey olarak kullanılabilir. Kötü kokuları giderir, ortamı ferahlatır.
2-3 adet olgun muzun kabuğu
1 yemek kaşığı şeker (bal veya pekmez de olur)
1 litre içme suyu
1 çay bardağı ev yapımı sirke (veya sirke anası – yoksa da olur, sadece süreç biraz uzar)
Cam kavanoz
Tülbent ve lastik
Muz kabuklarını doğrayın, muz kabuklarını 2-3 cm'lik parçalara bölün.
Tüm malzemeleri cam kavanoza ekleyin.
Üzerini örtün. Kavanozun üstünü tülbentle kapat ve lastikle sabitleyin.
Fermentasyon süreci:
Kavanozu güneş görmeyen, serin ve karanlık bir yerde bekletin.
Her gün 1 kez tahta kaşıkla karıştırın.
İlk 2 hafta sonunda, muz kabuklarını süzün.
Süzülen sıvıyı tekrar aynı kavanoza koy ve üzerini yine tülbentle kapatın.
3-4 hafta daha bekletin.
Sirke kokusu oturduysa: Sirke keskin kokmaya başladıysa olmuş demektir. Sonra süz ve şişeleyip buzdolabında ya da serin yerde saklayın.
Temizlik (özellikle cam ve yüzey temizliği)
Saç durulama suyu (sirkeyi sulandırarak)
Cilt toniği (çok iyi seyreltmeli)
Bitkiler için doğal gübre (çok az miktarda)