HATİCE GÖVENÇ
Muzları hepimiz marketten aldığımız kadarıyla görüyoruz, tanıyoruz ve biliyoruz. Fakat muzun geçmişinde aslında bambaşka bilgiler var. O sadece meyve değil... insan eliyle şekillenmiş binlerce yıllık bir evrim hikâyesi...
VAHŞİ MUZ: SERT, ACI VE DİKENLİYDİ!
Modern muzlar, insan eliyle yüzyıllar süren melezleştirme ve tarım yoluyla bugünkü haline getirildi. Ama orijinal muz türü olan Musa acuminata ve Musa balbisiana, şu özelliklere sahipti:
İçinde sert taş gibi çekirdekler vardı.
Eti çok azdı, bolca lifli ve buruk tadı vardı.
Kabuğu kalın, kimi zaman dikenliydi.
Çoğu zaman yemek için değil, sadece nişasta kaynağı olarak kullanılıyordu.
GENETİK MÜDAHALE İLE NE DEĞİŞTİ?
Yaklaşık 7000 yıl önce Güneydoğu Asya'da insanlar bu muz türlerini seçici olarak çoğaltmaya başladı.
Bu durumda daha az çekirdekli, daha yumuşak, daha tatlı, sarı renkli ve kolay soyulan modern muz ortaya çıktı.
Bugün yediğimiz muzlar aslında doğada hayatta kalamazlar. Çünkü kendiliğinden çoğalamazlar.
Çekirdek taşımazlar.
Tarım yoluyla klonlanarak üretilirler.
MUZLARLA İLGİLİ EN İLGİNÇ BİLGİ
Muzların tamamına yakını dünyada aynı genetik yapıya sahiptir. Yani yediğiniz muzlar birbirinin klonudur.
Bu yüzden hastalıklar yayıldığında tüm muz türü tehdit altına girebilir.