Mutluluk veren 5 besin! Dopamini dengeliyor

Mutluluk herkesin ihtiyacı olan bir duygu. Bazı meyveler ve sebzeleri tüketmek dopamin seviyelerini artırabilir. İşte mutluluk veren 5 besin...

IHA

Bazı meyve ve sebzeler mutluluk hormonunu dengeler. Diyetisyen Serkan Aksoy, mutluluk hormonu için hindi, balık, yumurta ve yoğurt gibi protein açısından zengin besinleri öneriyor. Aksoy, serotonin üretimi içinse karbonhidratlar, özellikle yulaf ve kahverengi pirinç gibi tam tahılları tavsiye ediyor.

DOPAMİN VE SEROTONİN NE İŞE YARAR?

Dopamin, serotonin, oksitosin ve endorfin mutluluk hormonlarıdır. Dopamin, ödül hormonu olarak da bilinir ve bir şey başarıldığında ya da hedeflere yaklaştığında salgılanır, böylece mutlu eder.

Serotonin, ruh halini dengelemeye yardımcı olur ve güneş ışığı, egzersiz gibi faktörlerle artar, bu da kendimizi daha sakin ve huzurlu hissetmemizi sağlar.

Oksitosin, bağlanma hormonu olup, insan ilişkilerimizi güçlendirir; sevdiklerimizle vakit geçirmek, bu hormonu artırır.

Son olarak endorfin, doğal ağrı kesiciler olup egzersiz, gülme gibi aktivitelerle salgılanır ve mutluluk patlamaları oluşturur.

Bu dört hormon bir arada çalışarak, genel olarak daha mutlu ve dengeli bir ruh haline sahip olmamıza yardımcı olur. Egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek ve sevdiklerimizle vakit geçirmek gibi aktiviteler, bu hormonların seviyesini artırarak mutluluğumuzu da artırırlar" ifadelerini kullandı.

"MUTLULUK VEREN BESİNLER"

Mutluluk hormonlarını artıran besinlere dikkat çeken Dyt. Aksoy, mutluluk veren besinleri şöyle sıralıyor:

"Hindi, balık, yumurta ve yoğurt gibi protein açısından zengin gıdaları tüketmek dopamin seviyelerini artırırken; yaban mersini, kuru erik, muz gibi meyveler de dopamini dengeleyen ve mutluluk veren besinlerdir. Serotonin üretimi içinse karbonhidratlar, özellikle yulaf ve kahverengi pirinç gibi tam tahıllar iyi bir seçenektir. Ayrıca, triptofandan zengin yiyecekler; yoğurt, peynir gibi besinler ile muz, avokado ve badem gibi B6 zengini gıdalar da serotonin üretimini destekler. Oksitosin salgısını artıran besinler arasında C vitamini açısından zengin portakal, kivi, biber, maydanoz ve brokoli gibi gıdalar yer alırken, magnezyum içeren ıspanak ve badem de bu hormonun seviyesini yükseltebilir. Son olarak, endorfin için bitter çikolata ve acı biber gibi baharatlar harika seçeneklerdir."

"MUTLULUK HORMONUNU ARTIRAN YEMEK TARİFİ ÖNERİSİ"

Dyt. Aksoy, mutluluk hormonunu artıracak yemek tarifi önerisinde bulunarak sözlerini tamamladı:

"Fırınlanmış Tatlı Patates ve Yumurta: Tatlı patates, lif içerdiği için serotonin üretimine yardımcı olur ve uzun süre tok kalmanıza katkı sağlar. Yumurta ise dopamin üretimini artırarak enerjinizi yükseltir ve zihinsel sağlığınızı destekler. Öncelikle tatlı patatesi soyup dilimleyin ve fırın tepsisine dizin. Üzerine biraz zeytinyağı, tuz ve karabiber serpip 200 derecede yaklaşık 30 dakika fırınlayın ve pişme süresi tamamlandığında üzerine bir veya iki yumurta kırın ve tekrar fırına verin, yumurtalar sevdiğiniz kıvama gelene kadar pişirin. Bu tarif, hem ruh halinizi hem de vücudunuzu besleyerek kendinizi iyi hissettirecektir."