Mutluluk hormonunu artıran 3 deniz ürünü

Mutluluk hormonu olarak bilinen serotonini artırmanın yolu doğru besinler tüketmek. İşte uzmanından mutluluk hormonunu artıran 3 deniz ürünü ve besinler...

DHA

Sofrada besin tercihlerine dikkat ederek mutluluk hormonu olarak bilinen serotonini artırabilirsiniz. Uzm. Dyt. Mine Özkazanç Akren, mutluluk hormonu için şu besinleri önerdi:

"Beyindeki serotonin sentezi balık, istiridye, ahtapot, kalamar, muz, ananas, erik, fındık, süt, hindi, ıspanak ve yumurta gibi besinlerde sık bulunan triptofan varlığına bağlıdır. Sağlıklı yetişkinler günde kilo başına yaklaşık 5 mg L triptofan içeren besin tüketmelidir."

DHA'da yer alan habere göre Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Uzman Diyetisyen Mine Özkazanç Akren, mutluluğu artıran besinler hakkında bilgi verdi.

KABUKLU YEMİŞLER TRİPTOFAN ZENGİNİ

Sağlıklı yetişkinler için günde kilo başına yaklaşık 5 mg L triptofan tüketilmesinin önerildiğini söyleyen Uzm. Dyt. Özkazanç Akren, önerilerine şöyle devam etti:

"Kaju fıstığı, ceviz, yer fıstığı, badem gibi kabuklu yemişlerin; susam, kabak çekirdeği ve ayçiçeği gibi çekirdeklerin; soya fasulyesinin ve buğday, pirinç ve mısır gibi tahılların da triptofandan zengin olduğu bilinmektedir. Proteinden zengin yemeklerin tüketilmesi kandaki çeşitli amino asitlerin seviyesi artırabilir."

HAFTADA EN AZ BİR PORSİYON BALIK YİYİN

Balığın önemli bir protein ve vitamin kaynağı olduğunu söyleyen Uzm. Dyt. Akren, "Sağlıklı yağlar barındıran balığı haftada en az bir porsiyon yemek, hem serotin düzeyinizi artırarak sizin daha mutlu hissetmenize etki eder hem de kalp sağlığınızı fayda sağlar. Somon, ton balığı, uskumru, ringa balığı ve sardalya gibi yağlı balıklar, sağlıklı Omega-3 yağlarıyla dolu oldukları için mükemmel bir seçimdir. Bu nedenle haftada en az bir porsiyon sürdürülebilir kaynaklı balık yemeyi hedefleyin." diye konuştu.

TAM TAHILLI ÜRÜNLER TERCİH EDİN

Her gün tam tahıllı ekmek tüketmenin, tahıllar ve sağlıklı yağlarla beslenmenin sağlıklı beslenme düzeninin önemli bir parçası olduğunu ifade eden Uzm. Dyt. Akren, şunları söyledi:

"Tam tahıllı seçenekler, gün boyunca tok ve enerjik hissetmemizi sağlayan sağlıklı lif ve tahıllardan gelen besinleri içerir. Beyaz ekmek yerine tam tahıl veya çavdar ekmeği tercih edebilirsiniz. Beyaz pirinç ve makarnadan uzak durarak tam tahıllı makarnaya ve esmer pirince sofranızda yer açabilirsiniz. Beyaz un yerine tam buğday ununu kullanabilirsiniz. Yağ söz konusu olduğunda, doğru yağ türlerini seçmek önemlidir. Bunu yapmanın harika bir yolu, zeytinyağı ağırlıklı beslenmektir. Zeytinyağını yemeklerde ve salatalarda sos olarak kullanabilirsiniz. Süt ürünleri, süt, peynir ve yoğurdu içerir ve sağlıklı beslenme düzeninin önemli bir parçasını oluşturur. Çoğu diyet kılavuzu günde 2 porsiyon süt ürünü önerir."

KIRMIZI ET TÜKETİMİNE DİKKAT EDİLMELİ

Düşük kırmızı et alımının zihinsel sağlığı iyileştirebilecek sağlıklı beslenme modellerinin önemli bir parçası olduğunu sözlerine ekleyen Uzm. Dyt. Akren, "Daha az kırmızı et yemeye çalışın (sığır eti, kuzu eti gibi). Tavuk ve hindi gibi kümes hayvanları, kırmızı ete önemli bir alternatif olabilir. Yağsız kesimlerini seçin ve bol sebze, baklagillerle birlikte servis yapmaya çalışın. Et tüketimini azaltmak, kanser ve kalp hastalığı riskinizi azaltmaktadır. İşlenmiş etler sağlıklı bir diyetin parçası değildir ve kolorektal kanser riskini artırabilir." ifadelerini kullandı.