Mutfaktaki hatalara dikkat! İşte hem bütçeyi hem de sağlığı koruyan önlemler

Mutfakta farkında olmadan yaptığımız hatalar gıda israfına neden oluyor. En çok dikkat edilmesi gereken konunun ''tüketmeden yeni yiyecek almak'' olduğunu belirten uzmanlar, buzdolabını kullanmayı ve gıdaları doğru saklama koşullarını anlattı.

DHA

Mutfak alışverişlerinde herkesin en çok yaptığı hata ihtiyaç fazlası ürünleri satın almak. Nereye yerleştireceğimizi bilemediğimiz bu ürünler çoğu zaman çöpe gidiyor. "Market alışverişi" vazgeçilmezim diyorsanız bu haberimiz tam size göre. Çünkü hem bütçenizi hem de sağlığınızı koruyan gıdaları doğru saklama koşullarını anlattık.

DHA'da yer alan habere göre Beslenme ve Diyet Bölümü Uzman Diyetisyen Melis Bengisu Demirci, gıdayı doğru saklamanın, israfı önlemede önemli olduğuna dikkat çekerek, "Kilerde ya da buzdolabınızda olan yiyecekleri tüketmeden yenilerini satın almayın." dedi.

GIDALARI DOĞRU SAKLAMA KOŞULLARI

Demirci, gıdayı doğru saklamanın israfı önleme konusunda önemli olduğuna dikkat çekerek, tavsiyelerini şöyle sıraladı:

"Bu konuda buzdolabı ya da soğutucuların doğru kullanımı önemli. Buzdolaplarının farklı özellikleri, farklı bölümleri olabiliyor. 

'Hangi çekmecede hangi malzemeleri tutmalı, buzdolabının en soğuk yeri neresi' bilmekte fayda var. Buzdolabınızdaki meyve sebze çekmecesini tanıyın.

Kilerde ya da buzdolabınızda olan yiyecekleri yenilerini almadan tüketin. Yeni alışveriş yaptıysanız eskiden dolapta olanları ön tarafa alın, hatta ayrı bir rafı sadece bu hemen tüketmeniz gereken ürünlere ayırın. Saplara ve kökleri çöpe atmayın.

Malzemenin her tarafını nasıl kullanacağımızı öğrenmeliyiz. Kalan yemekleri ertesi gün değerlendirmek için yeni tariflere fırsat verin.

Yine de kalıyorsa çöpe atmak yerine bahçede ya da mutfakta kompost yapın.

Hâla kalıyorsa hayvan barınaklarına verin. Küresel nüfusun 2050'ye kadar 9,7 milyara ulaşması beklenmektedir.

Artmaya devam eden nüfusta önümüzdeki süreçlerde görülebilecek olan yiyecek krizleri toplumların besin güvencesini azaltabilir.

Dünya genelinde üretilen besinlerle kendimizi korumaya aldığımızı düşünsek de küresel bazlı kıtlık sorununa destek veriyor olabiliriz. Bu nedenle pandemi döneminde önüne geçemediğimiz ihtiyacımızdan fazla gıda alımına gitmemeli, yeterli ve dengeli beslenmek için ihtiyacımız olan kadar ürünü alıp onları israf etmeden kullanmalıyız."