Mutfakta 5 önemli su tasarrufu

Son günlerde hem Türkiye'de hem de dünyada kuraklığa ve suyun önemine dikkat çekiliyor. Giyimden sağlığa ve gıdaya kadar hayatımızın olmazsa olmazı su tasarrufu için hepimize önemli görevler düşüyor. ''Zaten tasarruflu kullanıyorum, ne yapabilirim?'' diyorsanız işte mutfakta su tasarrufunun yolları...

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Su tasarrufu son günlerin en önemli konusu hâline geldi. Kuraklığa dikkat çeken dünya gelecekte su kaynaklarının önemini vurgularken su tasarrufu konusunda herkese farklı görevler düşüyor. "Zaten tasarruflu kullanıyorum, ne yapabilirim?" diyorsanız kullandığınız su miktarını gözden geçirin. Örneğin, duş alırken bir dakikada harcanan 18 litre suyun 90 bardak suya eşit olduğunu biliyor muydunuz?

Muhtemelen çoğumuz bu ve bunun gibi sayısız örneklerden haberdar değiliz. Peki, evlerde su tasarrufu için ne yapılabilir?

1. Şüphesiz en çok su harcadığımız alanlardan biri de mutfak. Sebze ve meyvelerinizi akar suyun altında yıkamak yerine, bir kabın içinde yıkayın. Bu tarz yıkama sularını da çiçeklerinizi sulamak için kullanabilirsiniz.

2. Ispanak, pazı gibi zor temizlenen yeşil yapraklı sebzeleri ayıkladıktan sonra ilk yıkama suyuna sirke koyarsanız daha kolay temizlenir.

3. Bulaşık makinesine hazırladığınız tabakları su yerine peçete ile temizleyebilirsiniz. Ayrıca bulaşık makinesiniz tamamen dolduğunda çalıştırın.

4. Çay ya da yemek için kaynattığınız sulardan fazla kalanları dökmeyerek yemeklerinizde kullanabilirsiniz.

5. Musluklarınız su damlatıyorsa tamir ettirin. Damlayan musluklar günde 40-200 litre suyun ziyan olmasına neden olur.