Muş'tan Türkiye'nin her yerine kargoyla gönderiliyor! Kendiliğinden yetişiyor, doğal antibiyotik

Muş'ta doğada kendiliğinden yetişen çiriş otu tezgahlara gelmeye başladı. Kilosu 35 TL'den başlayan çiriş otu yöre halkının deyimiyle doğal antibiyotik. C vitamini bakımından zengin olan çiriş otunun faydaları haberimizde.

IHA

Muş'ta doğada kendiliğinden yetişen ve doğal antibiyotik olarak bilinen çiriş otu, pazarlardaki yerini aldı.

Muş'ta karların erimesiyle dağlık alanlarda toplanmaya başlanan çiriş otu, hem sağlık açısından sunduğu faydalar hem de ekonomik katkısıyla dikkat çekiyor.

ÇİRİŞ OTUNUN FAYDALARI

Zengin bitki örtüsü ve endemik tür çeşitliliğiyle öne çıkan Muş'ta, bu şifalı bitki Türkiye'nin her yerine kargo ve şehirlerarası otobüslerle gönderiliyor. Doğal antibiyotik olarak bilinen, halk arasında "gulik" adıyla tanınan bu şifalı ot, hem sofralara lezzet katıyor hem de pazarcıların ekmek kapısı oluyor. Dağlardan toplanan bu yeşil ot, özellikle ilkbahar aylarında yoğun ilgi görüyor.

Sürekli doğada yetişen bu tür ürünleri toplayıp satarak geçimini sağlayan seyyar satıcı Mehmetcan akın, bu bitkinin tamamen şifa kaynağı olduğunun söyleyerek, "Şu an tezgahımızda çiriş otunu satışa sunuyoruz. Gençler tarafından dağlardan toplanan çiriş otu pazarda yerini aldı. Biz de bu şifalı otu tezgâhlarımızda satıyoruz. Satışlarımız oldukça iyi gidiyor. Genellikle yöresel yemeklerde kullanılıyor ve şifa kaynağı olduğuna inanılıyor. Kilosunu ise 35 TL'den satışa sunuyoruz." dedi.

C VİTAMİNİ ZENGİNİ

Ekmek ve pancar gibi birçok yöresel yemekte kullanılan çiriş otu, anti-inflamatuar bileşikleri sayesinde iltihapları azaltarak ağrıları hafifletiyor.

Çiriş otunun faydalarını bir bir sıralayan esnaflardan Salih Vural, çiriş otunun faydalarını şöyle sıraladı:

"İdrar söktürücü özelliğiyle idrar yolu enfeksiyonlarına iyi gelir, adet söktürücü etkisiyle adet düzensizliklerini azaltır, suyu, sivilce ve egzama gibi cilt sorunlarının giderilmesine katkı sağlar ve saç dökülmesini azaltır, saç köklerini güçlendirir."