Muşmula Türkiye’de genellikle Karadeniz bölgesinde üretiliyor. Karadeniz bölgesinde yaygın olarak tüketilen muşmula meyvesi yaz aylarının sonuna doğru çıkar. Muşmulanın hasadı ekim sonu kasın başı gibi başlar ve birkaç ay sürerek kışa kadar devam eder. Toplandıktan sonra tercihe göre kurutulup kışın kurusu da tüketilebilir. Özellikle Karadeniz bölgesinde muşmula meyvesinden muşmula marmelatı da yapılmaktadır. Muşmula meyvesi dışında, muşmulanın yaprakları kaynatılarak da yağ yakımını sağlayan çay demlenebilir.
MUŞMULANIN FAYDALARI
MUŞMULA YAPRAĞININ FAYDALARI
Muşmulanın kendisi kadar yaprağı da faydalıdır. Muşmula yaprağının kaynatılmasıyla elde edilen suyun böbrek taşı oluşumunu engellediği belirtilmektedir. Bazı uzmanlar ise böbrek taşı oluşumunu önlemek içi muşmulanın maydanoz kökleriyle öğütülerek tüketilmesini önermektedir. Ancak bu yöntemler kişilerde farklı sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle hastaların öncelikle doktorlarına danışmalarını tavsiye ederiz. İltihap giderici özelliğe sahip olan muşmula, özellikle bağırsaklarda meydana gelen iltihaba karşı oldukça etkilidir.
Bağırsak enfeksiyonları veya bağırsak iltihabı karşısında düzenli olarak muşmula çayı tüketebilir ve bağırsak sağlığınızı koruyabilirsiniz. Ayrıca muşmula çayı, güne enerjik ve zinde başlamanızı sağlar. Stresi azaltır ve direnci arttırır. Muşmula tüketimi ile kan dolaşımınızın hızlanmasını ve bu sayede beyninize daha düzenli oksijen gitmesini sağlayabilirsiniz. Kan dolaşımının hızlanması durumunda metabolizmanız da hızlanacaktır. Böylece vücudunuzun zararlı toksinlerden arınmasını sağlayabilirsiniz.
Muşmulanın hem meyvesi hem de yaprakları tam bir şifa kaynağıdır. Muşmula yaprağı ekstresi bağışıklık sistemini güçlendirdiği gibi aynı zamanda vücuda enerji vermektedir. Özellikle şeker rahatsızlığı olan kişilerin muşmula meyvesini daha sık tüketmeleri gerekir. Kan dolaşımını düzenlemektedir, astım ve bronşit rahatsızlıklarına çok iyi gelmektedir ve gebelikte muşmula meyvesini tüketmek düşük riskini azaltmaktadır. Ayrıca muşmula yaprağı karaciğere de önemli fayda sağlamaktadır. Çoğunlukla karaciğer organını zehirli maddelerden korumaktadır. Aynı zamanda cilt kanserini önleyici etkisi bulunmaktadır. Sakinleştirici özelliği sayesinde depresyon hastalığına iyi gelmektedir. Mide bulantıları için birebirdir. Ayrıca ağrıları hafifletici özelliği bulunmaktadır.
Muşmula meyvesini düzenli olarak tüketmek, bağırsak hareketlerini arttırarak sindirim sistemini hızlandırmaktadır. Sindirim sisteminin çalışması ile zayıflamaya iyi gelmektedir. Özellikle kilo vermek isteyen kişilerin veya kilo problemi olan kişilerin çok fazla tüketmesi gerekir.
MUŞMULA VE MUŞMULA YAPRAKLARI NASIL KULLANILMALIDIR;
Muşmula yaprakları ve meyvesi kaynatılarak çay şeklinde suyu içilir. Meyvesi taze iken yenir, meyvesinden kompostosu ve reçeli yapılarak tüketilir.