Muharrem ayına özel en kolay aşure tarifi

Bolluk ve bereket ayı olan Muharrem ayında aşure tarifi araştırılıyor. Peki, en kolay aşure nasıl yapılır? Aşurenin püf noktası kıvamı ve tadıdır. Aşure için kaynatılan buğdayın ilk suyu renginin koyu olmaması için dökülür. Fakat ikinci su aşurede kullanılırsa aşurenin kıvamı daha güzel olur. İsteyenler gül suyu da kullanabilir. Muharrem ayının sembolü hâline gelen aşurenin yapılışı ve malzemeleri haberimizde...

Aşure tarifi Muharrem ayının vazgeçilmezi. Bolluk ve bereketi simgeleyen besinlerle yapılan aşure sevilen tatlılardan biri. Peki, en kolay aşure tarifi nedir? Aşure yapımında herkes kendine göre malzemelerini seçse de ortak kullanılan bazı besinler vardır. Buğday ve nohut aşurenin temel malzemesidir. Aşurenin püf noktası kıvamı ve tadıdır. Aşure için kaynatılan buğdayın ilk suyu renginin koyu olmaması için dökülür. Fakat ikinci su aşurede kullanılırsa aşurenin kıvamı daha güzel olur. İsteyenler gül suyu da kullanabilir. Gül suyu hem güzel koku verir hem de kıvamını katılaştırır.

Aşure tarifinde kayısıdan üzüme ve fasülyeye kadar birçok besinden yararlanabilirsiniz. Bu besinlerin miktarı az olsa da bir araya geldiğinde bereketli olur. Muharrem ayının vazgeçilmezi aşurenın yapılışını adım adım anlattık. İşte aşure tarifi ve aşurenin püf noktaları...

AŞURE MALZEMELERİ

12,5 su bardağı litre su

500 gr.buğday

350 gr. toz şeker(2 su bardağından iki parmak eksik)

İÇ MALZEMELERİ

2 su bardağı ayıklanmış ve haşlanmış nohut

1,5 su bardağı haşlanmış fasulye

100 gr. sarı üzüm

8 adet kuru kayısı (minik doğranmış)

100gr. dolma fıstığı

1 çay bardağı süt

2 çorba kaşığı gül suyu

Üzerini süslemek için

Şamfıstık tozu

100 gr. pikan cevizi

100 gr. turna yemişi (cranberry)

Kuşüzümü

Dolma fıstığı

AŞURE YAPILIŞI

Aşure tarifi için buğdayı ve nohutu bir gece önceden ıslatın. İki malzemeyi de çok iyi haşlayın. Buğdayı haşladığınız ilk suyu kullanmayın, rengini koyulaştırır. Fakat ikinci suyu kıvamı için kullanabilirsiniz.

Haşlanan nohuta ve buğdaya diğer iç malzemeleri ve şekeri ilave edin.

Tüm bu karışımı yoğun bir kıvam alıncaya kadar 30 dakika daha kaynatın. Daha sonra gül suyu ve süt ekleyerek ateşten alın. Kesinlikle nişasta veya un gibi yoğunlaştırıcı kullanmayın.

Aşureyi servis kaplarına sıcakken kepçe yardımıyla paylaştırarak soğumaya bırakın.

Soğuyan aşure kaplarının üzerini şamfıstık tozu, pikan cevizi, 100 gr. turna yemişi (cranberry), kuşüzümü ve dolma fıstığı ile süsleyin.

AŞURENİN PÜF NOKTASI

Aşurenizi kaynarken içine ceviz ve incir ilave etmeyin. Rengini karartıyor. İsteğe bağlı olarak servis etmeden önce üzerine tarçın serpiştirebilirsiniz. Muharrem ayının bereketi sizlerle olsun, aşureniz hazır. Afiyet olsun.