Müge Anlı'da evi çöpe çeviren kadının dispozofobi(biriktirme) hastalığı merak konusu oldu! İşte belirtiler

Müge Anlı'nın programına katılan Ayşe Kumru'nun biriktirme hastalığı dispozofobi merak konusu oldu. Peki, biriktirme hastalığı dispozofobi nedir, kimlerde görülür? Geçmişteki her şeyini ve hatta sokaktaki birçok şeyi dahi eve toplayan Ayşe Kumru'nun biriktirme hastalığı dispozofobinin belirtilerini ve tedavisi var mı sorusunun cevabını araştırdık. İşte detaylar...

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Müge Anlı'yı izleyenler programa katılan Ayşe Kumru'nun biriktirme hastalığı dispozofobiyi araştırmaya başladı. Çünkü bu hastalığa yakalananlar ihtiyaç olamasa bile sokaktaki eşyaları dahi eve getiriyor. Peki, biriktirme hastalığı dispozofobi nedir, belirtileri nelerdir?

Gelecekte bir gün işe yarar düşüncesiyle birçok eşyayı saklamak dispozofobi(Biriktirme) hastalığı olarak tanımlanıyor. Kullanılmayan, eskiyen hatta çöp denilen her şeyi biriktirme hastalığı dispozofobi kompulsif biriktirme hastalığıdır. Bu hastalık zamanla ilişkiyi zorlayan ve ciddi bir tedavi gerektiren psikolojik bir rahatsızlık haline gelir.

DİSPOZOFOBİ BELİRTİLERİ

Eski eşya, dergi, karton, giysi, çöp, poşet ya da farklı nesneleri biriktirebilirler.

Biriktirilen eşyalara bağlıdırlar, dokunulmasından hoşlanmazlar

Tüm eşyalar gerekliymiş gibi düşünürler

Bu hastalığa depresyon, kişilik bozuklukları, bunama ve psikoz gibi diğer psikiyatrik hastalıklar da eşlik edebilir

Eşyaları kaybetme korkusu kaygıya, üzüntüye ve sinire neden olur.

Eşyalara farklı anlamlar yüklemek

Biriktiricilik Bozukluğunun Nedenleri

Aileden gelen bir alışkanlık olabilir

Psikolojik etkiler olabilir

Genetik, çevresel etkenler etkileyebilir

Kişinin kendini yalnız hissetmesinden kaynaklanabilir

TEDAVİSİ VAR MI?

Yalnızlık hissinin bu hastalığı tetiklediğini belirten uzmanlar psikoterapi bu hastalığın iyileşme sürecinde önemli bir yere sahip olduğunu söylüyor. Psikoterapiyle birlikte hekimin uygun gördüğü vakalarda ilaç tedavisi, belirtilerin şiddetine ve sıklığına bağlı olarak birlikte ya da ayrı ayrı önerilmektedir.