Mor ve turuncu besinlere sofrada yer açın! İşte renklerine göre sebzelerin faydaları

Her sebze ve meyve birbirinden farklı renklerde ve bu renklerin birçok anlamı bulunuyor. Kırmızı ve mor besinler antioksidan deposu olurken, turuncu besinler kalp riskini azaltıyor. Sağlık için sofraların renkli sebzelerle donatılması gerektiğini söyleyen uzman diyetisyenler, renklerine göre besinlerin faydalarını anlattı.

DHA

Sağlık için sofraların renkli besinlerle donatılması gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, renklerine göre sebzelerin faydalarını açıkladı.

DHA'da yer alan habere göre Uzman Diyetisyen Eda Balcı, Yeşil, sarı, turuncu, beyaz, kırmızı ve mor sebzelerin faydalarını anlattı.

"MOR BESİNLER YAŞLANMAYI ÖNLER"

Uzman Diyetisyen Eda Balcı, mor besinlerin faydalarını şöyle açıkladı:

''Kırmızı ve mor besinlerde antioksidan kapasitesi çok yüksektir. Kalp sağlığı için önemli olan fitokimyasalları içeren kırmızı besinler hafızayı güçlendirir. Aynı zamanda iltihap gidericidir. Kırmızı besinlerde bulunan likopenin kanser riskini azalttığı bilinmektedir. Kırmızı besinlere örnek olarak pancar, domates, kırmızı üzüm, çilek, frambuaz verilebilir. Antosiyaninler ise mor besinlere rengini verir ve yaşlanma karşıtı olarak rol oynar. Bunun yanında kemik sağlığı için ve bazı kanser türleri için de önemlidir. Kırmızı ve mor besinler genel olarak bağışıklık sistemimizi korumada etkilidir. Hastalıklara karşı vücudumuzu korur."

"TURUNCU BESİNLER KALP RİSKİNİ AZALTIR"

Sarı ve turuncu besinlerde turuncu besinlerin antioksidan yönünden zengin olduğunu belirten Uzman Diyetisyen Eda Balcı, şunları söyledi:

"Kalp hastalıkları riskini azaltır. Antioksidan özellikleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu besinlere örnek olarak balkabağı, havuç, portakal verilebilir. Sarı besinler de C vitamini yönünden zengindir. Sindirim sisteminde etkilidir. Beyin fonksiyonlarını düzenlerler. Muz, ananas, limon, patates örnek verilebilir. Genel olarak sarı ve turuncu besinler yüksek C vitamini ve yüksek lif içeren besinlerdir. Zararlı maddeleri vücudumuzdan uzaklaştırarak vücut direncimizi artırırlar."

BEYAZ BESİNLER BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİR

Beyaz besinlerin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini söyleyen Balcı, beyaz sebzelerin faydalarını şöyle anlattı:

"Bunun yanında kalp hastalıklarına karşı da koruyucudur. Kolesterolü ve kan şekerini düşürür. Bu besinlere örnek olarak sarımsak, soğan, beyaz turp, karnabahar verilebilir. Yeşil besinlerde ise A, C, B2 ve daha birçok vitamin yönünden ve potasyum, magnezyum ve fosfor mineralleri yönünden zengindir. Bu besinler aynı zamanda lif oranı yüksek besinlerdir ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Bu besinlerin kan temizleyici, bağışıklık sistemini güçlendirici, yorgunluk giderici etkisi vardır. Psikolojik bozukluklara ve akne gibi sorunlara karşı da etkilidir."