Mor ekmeğin faydaları nelerdir? Mor hamur işleri nasıl yapılıyor?

Türkiye'de, son yıllarda mor sebze ve meyvelerin suyundan yapılan hamur işleri popüler hâle geldi. Beyaz ekmek yemek istemeyenler için sağlıklı bir alternatif oluşturduğunu belirten uzmanlar, mor ekmeğin faydalarını anlattı. Kalp damar rahatsızlıklarından alzheimer hastalığına kadar vücuda iyi gelen mor ekmekle ilgili detaylar haberimizde...

DHA

Beyaz ekmek yerine, sağlıklı bir alternatif oluşturan mor meyve ve sebzelerin özünden yapılan mor ekmek ve poğaçalar, son yıllarda Türkiye'de popüler hâle geldi. Peki, mor ekmeğin faydaları nelerdir? Mor hamur işleri nasıl yapılıyor?

DHA'ya açıklamalarda bulunan Diyetisyen Derya Zünbülcan, içeriğinde 'antosiyanin' maddesi bulunan mor ekmeğin, özellikle kalp damar hastalıklarına iyi geldiğini, içeriğindeki doğal antioksidanlar sayesinde şekerin kana karışmasını yavaşlattığını kaydetti.

Japonya'da zorunlu olarak tüketilen mor ekmeğin hammaddesini oluşturan mormiks isimli toz, ilk kez İstanbul Üniversitesi, Beyin ve Biyoteknoloji Araştırma Merkezi'nin 12 yıllık araştırmaları sonucu Prof. Dr. İhsan Kara ve ekibi tarafından geliştirildi. 

Mor meyve ve sebzelerin içerdiği "antosiyanin" isimli madde sayesinde doğal bir antioksidan olan ekmek, başta kalp damar hastalıkları olmak üzere birçok hastalığa iyi geliyor. 

Şekerin kana karışmasını yavaşlatarak, şeker ve tansiyon hastalıklarının önlenmesini sağlıyor. 

Evde de kolaylıkla böğürtlen, yaban mersini, patlıcan, mor havucun kaynatılmasıyla elde edilen suyla da ekmek, poğaça ve kekler yapılabiliyor. 

ALZHEİMER HASTALIĞINA İYİ GELİYOR

Mor ekmeğin bir fonksiyonel besin olduğunu anlatan Diyetisyen Derya Zünbülcan, mor ekmeğin faydalarını şu şekilde anlattı:

"MOR HAVUÇ SUYUNDAN KOLAYLIKLA YAPILABİLİR"

Mor ve kırmızı meyve- sebze sularından evde mor ekmek yapımını öneren Zünbülcan, mor hamur işlerinin yapılışını şöyle anlattı:

"Kırmızı mor sebze ve meyvelerin pigmentlerinden elde edilen bir unla veya evde mor havuç ve böğürtlenden elde edilen sularla ekmek yapılıyor. Evde mor havucu rendeleyip kaynattıktan sonra çıkan havuç suyunun birkaç saat soğumasını bekleyin. Havuç suyunu ayırıp, maya, un ve tuzun üzerine su yerine bu havuç suyunu koyun. Poğaça veya kek de yapılabilir. İçeceklere karıştırılabilir. Cildine iyi bakmak ve genç kalmak isteyenler için de bu seçenekler iyi bir tercih olacaktır." 

GIDA BOYASIYLA YAPILMIŞ EKMEKLERE DİKKAT!

Mor ekmeğin gıda boyasıyla yapılmış sahteleri de ortaya çıkabileceğine dikkat çeken Zünbülcan, "Bunu anlamak için çok kolay bir yöntem var. Limonu ekmeğin üzerine damlattığınızda, birkaç saniye içinde ekmeğin rengi kırmızıya dönüyorsa bu gerçek bir mor ekmektir. Fakat limon damlatıldığında ekmeğin rengi değişmiyor ve mor kalıyorsa, gıda boyasıyla yapılmış bir ekmek olabilir." şeklinde konuştu.


"MOR EKMEKLE KİLO VERDİM"

Son zamanlarda sürekli mor ekmek tüketen İlknur Keskin, "Mor ekmekle karantina döneminde tanıştım. Evde sağlıklı bir ekmek yapmak istiyordum ve araştırırken mor ekmeği buldum. Evde yaptığım hamur işlerine bu karışımdan koyuyorum, daha sağlıklı olduğuna eminim. Mor ekmeği kullanmaya başladıktan sonra kilo verdim. Daha rahat ve huzurlu hissediyorum, daha sağlıklıyım. Hamur işi tüketirken içim rahat ediyor." dedi.