AKSAM.COM.TR / MOR PAPATYA
Fatimatüzzehra Maslak
Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu yörelerinde sıklıkla tüketilen kelle paça hakkında yüzyıl önce İbn-i Sina ilginç açıklamalarda bulundu. Şifa rehberinde kelle paçanın kolajen deposu olduğunu bastıran İbn-i Sina gençliğin sırrı olarak tanımladı.
İbn-i Sina özellikle bağırsak hareketlerini düzenleyerek vücuda en faydalı vitaminlerin enzimlenmesini sağladığının altını çizdi.
* Hayvan organlarından yapılan kelle paça bu yüzden yüksek oranda kolajen barındırır. Bu sayede 25 yaş sonrası azalan kolajen miktarını dengeler. Kelle paça sayesinde cildin yenilenme hızı artar. Bu da yaşlanmayı geciktirir. Uzmanlar haftada sadece bir kase tüketilmesini tavsiye eder.
* Kemik ve kas sistemindeki sıvı oranlarını dengeleyerek erken yaşlanma belirtisi olan kireçlenmenin yaşanmamasını sağlar.
* Vücutta demir enzimlenmesini sağlayarak kansızlık riskini azaltır. Bu sayede saç dökülmesi tırnak kırılması gibi güzellik sorunlarının yaşanması engellenir.
* İşlevsel faktörlerden en sağlamı olan beynin hücre dokusunu yenileyerek konsantre olma durumunu artırırlar.
* Uyku hormonlarını hareketlendirerek düzenli bir uyku akışı sağlar.
* Cildin daha parlak ve diri olmasını sağlar. Birçok ünlü isim güzelliğini kelle paçaya borçludur.