KADİR TEKİN
Yazın mısır sevenler mısırın haşlanmasıyla ilgili püf noktaları araştırıyor. Şefler mısırı çok haşlamamayı öneriyor. Çünkü mısır çok haşlandıkça kabuk sertleşir, tatlılık kaybolur ve tat zayıflar. Bazı şefler mısırı 5 dakika haşlamayı önerirken bazıları daha uzun süre öneriyor. Çünkü mısırın haşlanma süresin cinsine göre değişir.
MISIR KAÇ DAKİKADA HAŞLANIR?
Haşlanma süresi, mısırın türüne ve tazeliğine göre değişir:
Taze süt mısırı: 10-15 dakika
Normal taze mısır: 20-30 dakika
Kurutulmuş sert mısır (yaşlı mısır): 1-2 saat (önceden suda bekletilerek)
Not: Taze mısırda haşlama süresi kısadır. Mısır ne kadar taze ve sütlü ise o kadar çabuk pişer ve lezzetli olur.
MISIR NASIL HAŞLANIR?
Malzemeler:
Taze mısır (isteğe göre koçan veya tane)
Su
Tuz (isteğe göre)
Şeker (isteğe göre; özellikle tatlı mısır için önerilir)
YAPILIŞI
Mısırın yapraklarını ve püsküllerini temizleyin.
Çok taze mısırsa, bazı dış yapraklarını soyup birkaç yaprağıyla birlikte haşlayabilirsiniz. (Daha aromatik olur)
Mısırları büyük bir tencereye yerleştirin ve üzerini geçecek kadar su ekleyin.
Tencereyi ocağa alın ve yüksek ateşte kaynamaya bırakın. Kaynamaya başladıktan sonra altını kısın ve türüne göre yukarıda belirtilen süre kadar haşlayın.
Mısırların piştiğini anlamak için bir tanesini çatalla kontrol edin: Kolayca eziliyorsa hazırdır.
MISIR HAŞLAMANIN PÜF NOKTASI
Tatlı mısır istiyorsanız haşlama suyuna 1 tatlı kaşığı şeker ekleyin.
Tuz ise haşlama suyunda değil, mısır haşlandıktan sonra serpilmelidir. Çünkü tuz, pişmeyi sertleştirebilir.
Çok taze mısır kullanın. Süt mısırı tercih ederseniz hem kısa sürede pişer hem daha tatlı olur.
Şeker ekleyin, tuzu en sona bırakın.
Mısırı sıcak suda bekletmeyin. Haşlandıktan sonra hemen çıkarın ve sıcak sıcak servis edin.
Dilerseniz haşladıktan sonra üzerine tereyağı sürerek lezzetini artırabilirsiniz.