AKSAM.COM.TR / MOR PAPATYA
Fatimatüzzehra Maslak
Hazır ve kalan yemekleri ısıtmak için kullanılan pratik yöntemlerden biri olan mikrodalgalar öte yandan riskli aletlerdir. Yapılan en ufak bir hata mikrodalganın patlamasına neden olabilir. Bu durumu yaşamak istemeyenlerin mikrodalgaya konulmaması gereken yiyecekleri acilen öğrenmesi lazım. Çünkü konulan bazı besinler hayati tehlike oranınızı artırır.
Öte yandan mikrodalgayı temizlerken yapılan hatalarda aynı facialara neden olabilir.
Ağzı açık bir şekilde yemek ısıtmak yemeği eşit şekilde ısıtmaz. Isı etrafa yayılır. Yemeğin ısıyı hapsetmesi için kapalı olması lazım.
Mikrodalgaya koyacağınız kapaklar hem yemekleri hem de mikrodalganın içini riske atar. Kalitesiz plastikler yüksek ısıyla beraber besinlere kimyasal madde geçirebilir. Öte yandan eriyerek mikrodalgaya zarar verebilir.
Aynı şekilde yemeğin içinde olduğu kap ya da tabakta risklidir. Isıya dayanıklı cam kullanımı uzmanlar tarafından tavsiye edilir. Diğerleri besinlerde zehir oluşturur.
Mikrodalgada ısıtılan yemek hemen tüketilmemeli. Dokunduğunuz kap çok sıcak olmasa da mikrodalga ısının besinlerde hapsolmasını sağlar. Bu da damağınıza zarar verebilir.
Yüksek oranda acı barındıran besinler, yumurta, mısır, sosis, patates gibi besinler bir bomba gibi patlayabilir. Bu yüzden bu besinleri mikrodalgada ısıtmayın. Özellikle yumurta patladıktan sonra mikrodalganın da patlamasına neden olur.
Uzmanlar makarna sosu domates ve içeriğinde ekşi olan yiyeceklerin sağlam kapatılmasına rağmen bir bomba gibi patlayabileceğini vurguluyor.