Evde mıhlama tarifi, püf noktası nedir? Mıhlama pratik yapılışı nasıl, malzemeleri neler?

Mıhlama diğer adlarıyla kuymak ve muhlama tarifinin tüm zamanların en merak edilen konular arasında yer alıyor. Oldukça kolay hazırlanan mıhlamanın lezzetli olduğu gibi sağlıklı olduğuda uzmanlar tarafından yorumlanmaktadır. Peki Mıhlama pratik yapılışı nasıl, malzemeleri neler? Evde mıhlama tarifi, püf noktası nedir? Ayrıntılar haberimizde.

Mıhlama Türkiye'nin bazı yörelerinde bu yemeğin adı kuymak ya da muhlama olarakta biliniyor. Mıhlama özellikle Türkiye'nin Karadeniz bölgesinden bir yemektir, ancak esas olarak Rize ilinde yaşayan Türk Lazlarından gelmiştir. Evde kolayca hazırlayabileceğiniz mıhlama tarifi, malzemeleri ve yapılışı ile ilgili tüm detayları bu haberimizde derledik.

MIHLAMA TARİFİ İÇİN MALZEMELER

4 yemek kaşığı tereyağı

4 yemek kaşığı mısır unu

2 su bardağı su

300 gram Trabzon peyniri ( dil peyniri ya da çeçil peyniri de olur )

MIHLAMA NASIL YAPILIR?

Tereyağını sahana alıp eritin ve tereyağının yanmasına izin vermeyin.

Üzerine mısır ununu ekleyerek karıştırın. Mısır ununu kavurup rengi değişene kadar pişirin. Un kavrulurken tahta kaşık yardımıyla sürekli karıştırın.

Mısır unu kavrulunca üzerine 1 bardak suyu ilave edip iyice karıştırın. Sıcak un, soğuk su ile buluşunca topaklanacaktır. Bu yüzden hızlı hızlı karıştırmaya devam edin.

Karıştıktan sonra kalan suyu da ilave edip pürüzsüz bir kıvama ulaşın.

Karışım kaynamaya başladığında altını biraz kısın. Kısık ateşte kaynayan karışımın kabarcıklarından üzerine tereyağı çıkıp tavanın kenarlarında birikmeye başladığında bize artık peynir istediğini gösterir.

Trabzon peynirini elinizle tel tel ayırarak tavaya ekleyin. Ara ara karıştırarak mıhlamayı kısık ateşte pişirin. Afiyet olsun.

MIHLAMA TARİFİ PÜF NOKTALARI NELERDİR?

Mıhlama yaparken malzeme kalitesine dikkat edilmelidir. Yöresel bir yemek olan mıhlama için tereyağı, un ve peynir kaliteli olmalıdır.

Mıhlama yapmanın ve yemenin en önemli unsuru tereyağının üste çıkmasıdır. Bunu yapmak için, tereyağı eridikten hemen sonra mısır unu eklenmemeli, yağı yakmadan bir süre kaynatılmalı. Böylece istenen görüntü ortaya çıkmaktadır.

Peynir de mıhlama için oldukça önemlidir. Bizim önerimiz Trabzon kolot peyniri kullanılmasıdır. Bu peynirin erime kalitesi yüksek olduğundan istenen uzama sağlanacaktır.

Mısır unu iyice kavrulmalı ama yanmamasına dikkat edilmelidir. Böylece mısır unu lezzetini daha da hissettirecektir.

Tuz miktarı mıhlama yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlar arasındadır. Çünkü kullanılan tereyağı, peynir tuzlu olabilir. Buna göre tuz oranı ayarlanmalıdır.

Mıhlama yapılırken dibinin yapışmaması için karıştırma işlemi devamlı olarak yapılmalıdır.