Migrenin tek çözümü ağrı kesici değil! Bir de bunu deneyin

Migren sık görülen 10 hastalıktan biri. Baş ağrısı ve mide bulantısı gibi belirtilerle başlayan migrenle ilgili en çok yapılan yanlış ağrı kesicileri sık kullanmak. Uzmanlar, migrene karşı ağrı kesici kullananlara tavsiyede bulundu.

Migren için ağrı kesici birçok insanın kurtarıcısı. Fakat uzmanlar, bu durumun yanlış olduğunu ve beyne zarar verdiğini belirtiyor. Peki, ağrı kesici almamak için migrene karşı ne yapmak gerek?

AA'da yer alan habere göre Doç. Dr. Burcu Polat, migren ağrısına karşı yapılması gerekenleri anlattı.

FELÇTEN SONRA EN ÖNEMLİ 2. HASTALIK

Hastalığın ilk 10 hastalık arasında olduğuna dikkati çeken Medipol Mega Üniversite Hastanesi Nöroloji Bölümü'nden Doç. Dr. Burcu Polat, "Migren DALY (disability-adjusted life years) yani engellilik durumuna göre ayarlanmış hastalığa maruz kalınan yıllar hesabıyla, migren felçten sonraki en önemli ikinci hastalıktır." dedi.

MİGREN BELİRTİLERİ

Son 3 ay içinde yaşanan baş ağrısı ilişkin, "Midenizde bulantı veya rahatsızlık hissettiniz mi?, Baş ağrısı sırasında ışık rahatsız etti mi? Baş ağrılarınız en az bir gün işten güçten kısıtladı mı?" sorularına en az 2 evet yanıtı veren kişilerde migren olabileceğini belirten Polat, hastalığın teşhisi ve doğru yönetimi için baş ağrısı uzmanına başvurmanın önemini vurguladı.

"MİGREN MUTLAKA TEDAVİ EDİLMELİ"

Burcu Polat, migreni tedavi etmeden baş ağrısı çekmenin ya da aşırı miktarda ağrı kesici alarak sonlanmasını beklemenin doğru bir yöntem olmadığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Ağrı kesicileri sık ve uygun olmayan şekilde tüketmek çok zararlıdır. Aynı şekilde migreni tedavi etmeden ağrıya dayanmaya çalışmak kişilerin yaşam kalitesini bozduğu gibi beyinlerinde de kalıcı kimyasal değişimlere yol açar.

Migren bu sebeple mutlaka tedavi edilmelidir. Ayrıca botulinum toksin uygulaması da tedavi yöntemlerindendir. Fakat migren söz konusu ise 'botoks' uygulaması başağrısı konusunda uzman olan nöroloji veya algoloji hekimi tarafından yapılmalıdır.

Migren tedavisinde bir mucize gibi gösterilen aşı tedavisi seçeneğini ise etkin ama kesin bir çözüm değildir. Migren aşısı diye bilinen, aylık uygulanan yeni ilaç grubu dirençli migren hastaları başta olmak üzere önemli bir tedavi seçeneğidir.

Tüm dünyada yıllardır ve ülkemizde de geçen seneden beri kullanılıyor. Ancak bu ilaçların henüz SGK geri ödemesi yok. Bu tedavi tek bir kez yapılacak bir uygulama değil ve kesin kür vaadi içermiyor. Dirençli olgular için ise yeni ve etkili bir yoldur."

MİGRENE BİTKİLERLE ÇÖZÜM

Başağrısı tedavisinde beslenme desteği sağlayan bitki, baharat ve gıda takviyelerine değinen Polat, önerilerini şöyle sıraladı:

"Bitkilerden kahve, nane ve lavanta esansiyel yağı, yeşil çay kullanılabilir, takviyelerden ise magnezyum disitrat, riboflavin, koenzim Q10 veya alfa lipoik asit uzman önerisi ile denenebilir. Baharatlardan zencefil ve zerdeçal miktarı ayarlanarak kullanılabilir."

Hafıza bitiren 3 yiyecek! Genç yaşta unutkan yapıyor