Migren ilaçlarından daha etkili çözüm

Migrenin sebep olduğu baş ağrısıyla ilgili birçok araştırma yapılıyor. Peki, zihin beden ilişkisinin migrenle alakalı olduğunu biliyor muydunuz? Yoga migren baş ağrısına birçok ilaçtan daha iyi geliyor. İşte baş ağrısını geçiren yoga önerisi...

Migren baş ağrısından ve ilaçlardan bıktıysanız ağrıları tetiklemeyen ve iyileştiren egzersiz türlerini araştırabilirsiniz. Bunlardan biri de yoga. İnsanın bedenen ve ruhen kendini iyi hissetmesini sağlayan yoga migren ağrılarını hafifletiyor.

Yoga gibi zihin-beden egzersizleri derin nefes almayı ve meditasyonu içerir. Araştırmalar hepsinin migrenin yaygın bir nedeni olan stresi hafiflettiği gösterilmiştir.

Yoga elbette tıbbın yerini tutamaz. Ama alternatif sunabilir. 2020'de yayınlanan bir araştırmada 3 ay boyunca yoga yapan migrenli kişilerin, sadece ilaç alan kişilere kıyasla daha az ve daha az şiddetli baş ağrısı bildirdiğini ortaya çıktı. Hatta migren ilacının olağan dozunu yarıya kadar azaltmayı bile başardılar. Ancak konu migren olduğunda tüm yogalar eşit fayda sağlamaz.

YOGAYA NASIL BAŞLANIR?

Yogayı daha önce hiç denemediyseniz uzman birinden yardım almanızda fayda var. Bu şekilde yoga öğretmeninize migreninizin olduğunu önceden bildirebilir ve gerekirse alternatif duruşlar önerebilirler.

Isı içeren, yoğun veya size zor gelen duruşlar gerektiren derslerden kaçının. Bunlara alışkın değilseniz migreni tetikleyebilir. Bir ders planlamadan önce eğitmene veya stüdyoya, bazı kişilerde baş ağrısına neden olabilecek kokulu mumlar veya yüksek sesli müzik kullanıp kullanmadıklarını sorun.

MİGRENE İYİ GELEN YOGA TÜRLERİ

Bol miktarda derin nefes alma ve meditasyon içeren bir yoga türü arayın. Migren hastaları için üç tip özellikle yararlı görünmektedir:

Hatha Yoga

Bu yoga türü nefes almaya odaklanır. Özellikle migren hastalarının çoğunun gergin olduğu üst vücut ve boyun bölgelerinde çok sayıda esneme içerir.

Restoratif yoga

Bu yoga türünde battaniye, minder, mat veya blok gibi aksesuarlar kullanılır. Bu, pozları daha uzun süre tutmanıza olanak tanır ve bu da daha derin bir şekilde rahatlamanıza yardımcı olabilir.

Yoga nidra

Meditasyona benzeyen bu tür ağrı çektiğiniz günlerde faydalı olabilir. Yoga nidrada uzanırsınız ve farkındalıkla derin bir rahatlama durumuna geçersiniz. Bu, sempatik sinir sisteminizi , özellikle de acı çektiğinizde etkinleşen "savaş ya da kaç" tepkisini sakinleştirmeye yardımcı olur.

MİGREN ATAĞI SIRASINDA YAPILMASI GEREKEN YOGA POZLARI

Migren baş ağrınız olduğunda kan damarlarınız genişler. Bu, kafaya giden kan akışını artıracağından başınızın göğsünüzden yüksekte olduğu pozları tercih edebilirsiniz. Başınızı kalbinizin altına koyacağınız pozları değiştirmek için başınızın altına rulo bir havlu veya battaniye ekleyebilirsiniz.

Örneğin, çocuk pozunda genellikle bükülmüş dizlerinizin arasına oturursunuz, sonra belinizi bükersiniz, alnınızı yere koyarsınız ve kalçalarınızı topuklarınıza doğru geriye doğru itersiniz. Migren sırasında bu pozu denemek istiyorsanız alnınızın altına sarılmış bir battaniye veya havlu koyun, böylece başınız göğsünüzle aynı yükseklikte kalır.

Ayrıca migren sırasında yoga yaparken başınızı sarmayı düşünün. Başınızın ve gözlerinizin etrafına bir eşarp veya uzun bir bez parçası sarın. Sıkıştırma ağrıyan baş ağrınızı hafifletmeye yardımcı olacağından mümkün olduğu kadar sıkı yapmaya çalışın.

Migreni olan bazı kişiler, aşağıya doğru bakan köpek gibi ters duruşlar içeren (başınızın kalbinizin ve kalçanızın altında olduğu) yoga pozları yaptıklarında semptomlarının daha da kötüleştiğini fark ederler. Ancak herkes farklıdır, bu yüzden size en iyi hissettiren pozisyonla devam edin.

Memlekete gidenler bol bol toplasın! Hafızaya, kansere ve kalbe şifa olan yöresel meyveler