Midyenin bu zararını kimse bilmiyor! Bu belirtiler varsa satın almayın

Midyeler, birçok kişi tarafından lezzetli bir deniz ürünü olarak tüketiliyor. Ancak midye tüketmenin bazı riskleri var. Bu yüzden uzmanlar, ölçülü tüketim konusunda uyarıyor. İşte midyenin 7 zararı…

HİLAL ÇAKIR

Midye en sevilen sokak lezzetlerinden biri. Tehlikesiz olarak görülse de bazı durumlarda midye sağlığa zarar verebilir. Hem tatlı hem de tuzlu suda birçok midye türü vardır, ancak her midye türü yenmez. Yenilebilir midye midyeler mavi-siyah çift kabukta yaşar. Midye protein, vitamin ve minerallerle doludur. Fakat midyenin güvenilir olması şart. Aksi takdirde midyenin zararları da vardır. İşte midyelerin bilinmeyen 7 potansiyel zararı...

MİDYENİN 7 ZARARI

İyi bir şekilde pişirilmiş, güvenilir kaynaklardan alınmış midyeler genellikle güvenlidir. Ancak riskleri bilerek ve ölçülü tüketmek her zaman en sağlıklısıdır.

1. Ağır Metal Birikimi

Midyeler, yaşadıkları sulardaki toksinleri, ağır metalleri (civa, kurşun, kadmiyum gibi) süzerek vücutlarında biriktirebilir. Kirli sularda yetişen midyeler tüketildiğinde bu metaller insan vücuduna geçebilir ve uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

2. Parazit ve Bakteri Riski

Midyeler suyu süzerek beslendiği için, salmonella, E. coli, vibrio gibi zararlı bakteri ve parazitleri taşıyabilir. Özellikle çiğ ya da az pişmiş tüketildiğinde mide-bağırsak enfeksiyonlarına yol açabilir.

3. Alerjik Reaksiyonlar

Kabuklu deniz ürünlerine karşı alerjisi olan kişilerde midye tüketimi cilt döküntüsü, nefes darlığı, anafilaksi gibi ciddi alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu durum bazen hayatı tehdit edecek boyuta ulaşabilir.

4. Gıda Zehirlenmesi

Midyeler, toksik algleri (örneğin: dinoflagellatlar) süzdüğünde içinde "saxitoxin" ve "domoic acid" gibi zararlı maddeler birikebilir. Bunlar tüketildiğinde sinir sistemi üzerinde toksik etki yaratabilir ve zehirlenmeye yol açabilir.

5. Kolesterol ve Pürin İçeriği

Midyeler, diğer deniz ürünleri gibi yüksek pürin içerir. Bu da ürik asit seviyesini artırarak gut hastalığına yatkın kişilerde atakları tetikleyebilir. Aynı zamanda kolesterolü yüksek bireylerin dikkatli tüketmesi gerekir.

6. Hamilelikte Risk Oluşturabilir

Hamile kadınlar için midyede bulunabilecek Listeria ve diğer zararlı bakteriler düşük ya da erken doğum riskini artırabilir. Bu nedenle çiğ ya da iyi pişmemiş midyelerden uzak durmaları önerilir.

7. Histamin Zehirlenmesi

Bozulmuş ya da kötü koşullarda saklanmış midyelerde histamin birikir. Bu da tüketim sonrası baş ağrısı, mide bulantısı, kızarma, kaşıntı gibi alerji benzeri semptomlara neden olabilir. Bu durum "scombroid zehirlenmesi" olarak da bilinir.